Hoe Zutphen het NK allround schaatsen kreeg

08-02-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – De Zutphense ijsbaan is op dit moment nog niet open om te schaatsen. Anders was dat 76 jaar geleden, toen op 8 februari de slotdag was van het NK allround schaatsen, in Zutphen.

Gestaakt
In het weekend van 7 en 8 februari 1942 werd het NK allround gereden in Zutphen. Eerder werd het toernooi uit veiligheidsoverwegingen gestaakt. Want het NK zou eigenlijk op 24 januari in Amsterdam worden gereden. Zutphen werd aangewezen als nieuwe locatie voor een tweede poging.
Het NK in Amsterdam werd gestaakt omdat de organisatoren te horen hadden gekregen dat er een Duitse razzia zou plaatsvinden.
Dit was toen niet ongewoon bij sportwedstrijden. De organisatie legde stiekem sneeuw op de ijsbaan om als excuus te gebruiken.

Herman Buyen
Uiteindelijk werd dus in Zutphen gereden. Herman Buyen won het eindklassement net als een jaar eerder. Buyen maakte vooral indruk op de 1500 meter, waar hij ook nationaal recordhouder op was.

Grote verrassing van het toernooi was Jaap Havekotte. Hij won de 5000 meter en ook de tweede plaats in het klassement. Hij werd later een nog grotere naam in het schaatsen; zes jaar later begon hij met de fabricage van de Viking-schaats.

Het is trouwens niet de enige keer dat Zutphen het NK mocht organiseren. Ook het NK van 1951 (ironisch genoeg gereden op 30 en 31 december 1950) werd in Zutphen gehouden.