Honden mogen meer los in Zutphen

15-02-2017 Nieuws Redactie

Het nieuwe gebied | ©Zutphen24

ZUTPHEN – Het schoolsportveld aan de Wijnhofstraat wordt een hondenlosloopgebied. Dat heeft het college bepaald.

In overleg met de school is besloten dat het gebied aan de viervoeters gegeven kan worden. In de gemeente Zutphen zijn er vijftien losloopgebieden voor honden. De gebieden liggen verspreid over de gemeente. In de losloopgebieden hebben honden de mogelijkheid om los te lopen en te rennen in een gebied dat daarvoor is aangewezen. Op
iedere andere plek dient de hond altijd aangelijnd te zijn. Uit enquêtes en volgens verzoeken van hondenbezitters bestaat de wens om losloopgebieden uit te breiden.

Facebook
Zo was onlangs een discussie in een populaire Zutphense Facebookgroep over het aantal hondenlosloopgebieden. Het bericht had binnen 24 uur meer dan 300 reacties. Romy Pasman, zelf baasje van een golden retriever, begon deze discussie.

“Na het lezen van alle reacties van mede inwoners en mijn eigen gedachtes over de situatie denk ik dat het niet heel gecompliceerd moet zijn om meer losloop gebieden voor honden te realiseren.” aldus Pasman.

“Buiten het feit dat dit een ideale situatie zou zijn voor alle honden, denk ik  ook dat het een bijkomstigheid biedt voor inwoners die tijdens de wandeling graag andere honden vermijden. In de reacties op mijn bericht op sociale media blijkt ook dat veel mensen er baat bij hebben dat de honden die graag los rennen en honden die graag wandelen op deze manier gescheiden zullen zijn, wat eventuele ongelukken kan voorkomen.”

Volgens de gemeente kan niet iedere groenzone worden aangemerkt als losloopgebied. Nu de mogelijkheid zich voordoet bij de Wijnhofstraat, wil de gemeente deze kans wel aangrijpen.

Inrichting
Voor de inrichting van het gebied trekt de gemeente 1725 euro uit. Hiermee worden onder meer een extra zitbank en afvalbak geplaatst. De gemeente ziet de voordelen ervan in: “In de buurt Berkelpark, met haar flats en relatief beperkte buitenruimte biedt het gebied een plaats waar hondenbezitters elkaar kunnen ontmoeten en honden hun energie kwijt kunnen waardoor er minder overlast door blaffen in de flats zal zijn.”Gerelateerd