Honderd windmolens? Miljoen zonnepanelen? Wat is nodig om Zutphen duurzaam te maken

21-02-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – 137 windmolens of 3 miljoen zonnepanelen. Zoveel is nodig om het Zutphense energieverbruik volledig groen en duurzaam te maken. Voor het eerste plan zou ruim de helft van de oppervlakte van Zutphen nodig zijn, voor het tweede plan 26 procent.

Zutphen wil energieneurtraal zijn in 2030. Daarvoor is afgesproken om in 2020 op zijn minst 14 procent van de energie uit duurzame bronnen komen. Op dit moment staat de teller op 3,6 procent.

Er moet dus nog een hoop gebeuren en er moet een flinke versnelling ingezet worden om dat doel te halen. Zo weet ook de gemeente.
“De hoge ambities zijn noodzakelijk en complex tegelijkertijd. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, zoals stijging van de verkoop van elektrische auto’s, plaatsen van windturbines, het bouwen van zonneparken die een grote ruimtelijk impact hebben. Daarom willen we in 2018 met diverse partijen in de samenleving een Duurzaamheidsagenda opstellen,” zo laten zij weten.

Als positieve noot weet de gemeente te melden het energieverbruik van de Zutphenaren de afgelopen 10 jaar met 13,1 procent gedaald.

Projecten
De gemeente benadrukt in een persbericht dat er met de projecten op het gebied van windenergie (windmolens bij het Twentekanaal) en zonne-energie (zonnevelden bij Fort de Pol, de Revelhorst en Noordveen) in totaal 8,7 procent duurzaam opgewekt kan worden. Echter, de procedures bij het zonneveld op de Revelhorst liggen stil, en ook bij Fort de Pol moet er nog veel gebeuren.

De plaatsing van de windmolens stuitte bovendien op veel weerstand van direct omwonenden.
Wethouder Coby Pennings erkent het probleem, maar ziet ook dat Zutphen niet achter kan blijven: “We kunnen wel blijven zeggen dat we zulke windmolens niet willen, maar dat kan niet. We moeten hier gewoon mee aan de gang.”

Pennings: “We staan voor een lastige opgave. Dat geldt overigens voor heel Nederland, als we de klimaatdoelstellingen willen halen. Toch ben ik optimistisch, als ik zie dat we alleen al in Zutphen in meer dan veertig projecten actief zijn om op allerlei manieren te verduurzamen.”

Een voorbeeld van zo'n project is de Wijk van de Toekomst. Hier worden sinds een paar maanden met en door bewoners plannen gemaakt voor een duurzame woonwijk, dus zonder aardgas. Twaalf buurtbewoners gaan hun buren uitnodigen, anderen denken mee in het kernteam.