Honderden bomen van kunstwerk Witte Lint gekapt

01-06-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS - De Perenprachtkever heeft zeker 260 bomen van het Witte Lint in Zutphen (N348) aangetast. De provincie schat in dat dit aantal kan oplopen tot 500 bomen. Zij proberen de schade te beperken door bomen in te smeren met knoflookextract. De kap start op 5 juni 2018 en duurt ongeveer 5 werkdagen.

Bomen niet te redden
Het verkeer op de N348 word gewaarschuwd via rijdende borden langs de weg. Als het nodig is zet de provincie ook verkeersregelaars in. De bomen worden versnipperd en verbrand. Zo wordt verdere besmetting met de kever voorkomen.

Knoflook
De Perenprachtkever begint zijn leven als eitje dat wordt afgezet onder de schors van de boom. Daar ontwikkelt het zich tot larve, verpopt en vliegt uit als kever. Dit is te zien aan de vlieguitgangen in de boom. Knoflookextract wordt op de schors van bomen gesmeerd waar geen of heel weinig uitvlieggaten zijn. De bomen zagen er afgelopen 2 jaar bij inspecties en onderhoud gezond en vitaal uit, zo zegt de provincie. Nu blijkt echter dat de kever zich intussen heeft genesteld in een deel van de bomen. Mede door het warme weer vliegt de kever nu massaal uit. Een deel van de bomen, vooral bij Eefde ziet er al zeer slecht uit.

Toekomst van het Witte Lint
Het Witte Lint is een zogenaamd natuurkunstwerk. De wit bloeiende schuinstaande meidoornrij van 1.177 bomen verwijst naar de vlechthagen in dit gebied en vormt samen met andere witte elementen één geheel. De komende maanden houden we alle bomen goed in de gaten. "We willen in principe het Witte Lint herstellen. Misschien in een andere vorm. Maar dat moet wel mogelijk zijn. Hierover nemen we in het najaar van 2018 een besluit," zo zegt de provincie. Het Witte Lint kostte 1,6 miljoen euro om neer te zetten.