Hooikoortspatiënten opgelet: pollen komen eraan

30-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Na een druilerige week komt het warme weer het land binnen. Een genot voor alle Zutphenaren, maar ook voor de planten.
Vooral gras zal vanaf volgende week massaal tot bloei komen. Voor mensen met hooikoorts kan het plotselinge mooie weer omslaan in een nachtmerrie.

Tot woensdag kan er nog een bui vallen die de lucht reinigt. Maar vanaf woensdag breekt een droge periode aan. Daarnaast zorgt de wind voor pollen uit Duitsland.

Weer Online waarschuwt mensen met hooikoorts om op bevrijdingsdag extra medicijnen mee te nemen.

Zo vrolijk mogelijk de lente door
De hele dag binnen zitten met het mooie weer is geen optie. Daarvoor zijn er een aantal tips die helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen.

Door een zonnebril te dragen slaan pollen minder op de ogen. Deze zullen daardoor minder gaan tranen. De tranen zouden anders ook doorslaan op de neus. Een zonnebril voorkomt dit. In de ogen wrijven wordt in ieder geval streng afgeraden.

Een andere tip is om vaseline te smeren aan de binnenkant van je neus. Pollen blijven aan de vaseline plakken. Daarnaast zijn er bij de drogist verschillende medicijnen verkrijgbaar.

Uiteindelijk is dat het enige waar hooikoorts-patiënten echt wat mee kunnen: regen. Regen spoelt de pollen uit de lucht. Tot een paar uur na een bui is de concentratie pollen een stuk lager. Sporten of wandelen met hooikoorts kan dus het beste na een regenbui.
Hoewel voor velen het weer dus lekker genieten is, kan een regenbui – letterlijk – een verademing zijn.Gerelateerd