Hulpdiensten houden grote oefening in Zutphen

07-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De Zutphense hulpdiensten zijn vanochtend vroeg begonnen met een grote oefening. Het gaat om een GRIP 4 oefening met betrekking op wateroverlast. Tijdens de oefening zouden de dijken van Zutphen op springen staan.
Ook de P2000 meldingen (meldingen voor politie, brandweer en ambulance) deed mee, waardoor tientallen 'meldingen' uit heel Zutphen naar voren kwamen.

Ook in het gemeentehuis werd de oefening serieus genomen. Tijdens een vergadering van het college met de pers moest de kamer verlaten worden, omdat bij een GRIP 4 de kamer gereserveerd is als coördinatieplek.

GRIP 4
Er is sprake van GRIP 4 wanneer meerdere gemeenten betrokken zijn bij of getroffen worden door een ramp. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een rookwolk die ontstaat als gevolg van een brand, of doorbrekende dijken. In plaats van een Gemeentelijk Beleidsteam (GBT bij GRIP 3) wordt nu een Regionaal Beleidsteam (RBT) gevormd dat onder voorzitterschap staat van een coördinerend burgemeester, deze rol werd tijdens de oefening waargenomen door Carry Abbenhues.