Huurschuldproef: 'bijzonder dat Zutphen nu landelijke trend volgt'

25-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het college is tevreden met de proef rondom de bestrijding van huurachterstand in Zutphen.
Op 1 september vorig jaar is een proef begonnen om zo snel mogelijk actie te ondernemen als een huurachterstand ontstaat. Vanaf de eerste keer dat er niet betaald is, wordt contact opgenomen met de huurder. Hiermee hopen de partijen (Ieder1, gemeente, Perspectief) het aantal huisuitzettingen te verminderen.

Uit de rapportage over het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat het aantal huurachterstanden en huisuitzettingen daalt. Daarmee volgt Zutphen de landelijke trend (-5 procent).

“We weten nog niet of deze daling direct komt door de pilot”, vertelt wethouder Annelies de Jonge. Het feit dat het aantal huurachterstanden daalt met de landelijke trend, noemt De Jonge wel positief: “Gezien de ervaring met de statistieken van Zutphen is dit goed.”
Zij zegt dat de statistieken voor Zutphen vaak een stuk slechter zijn dan het landelijke gemiddelde bij dit soort cijfers.

De komende tijd wordt een 'effectencalculatie' uitgevoerd om de opbrengst van de proef aan te tonen. De proef loopt nog tot eind dit jaar.


Bezoekingen
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 66 huishoudens bezocht nadat zij een huurachterstand kregen. Hiervan konden medewerkers met 44 procent in contact komen. “Bij de overige mensen werd dan bijvoorbeeld de deur niet open gedaan”, legt Annelies de Jonge uit.
Bij 11 procent was sprake van één of meerdere andere schulden. De sociaal werker van Perspectief biedt bij deze huishoudens ondersteuning om verdere financiële problemen te voorkomen. Bij de overige mensen was één gesprek voldoende als herinnering om de huur te betalen.