Idee om te experimenteren met bijstand in Zutphen enthousiast ontvangen

01-03-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Een meerderheid van de Zutphense politiek ziet heil in een experiment met de bijstand. Dat bleek maandagavond in het Forum.
Het experiment, als eerste geopperd door GroenLinks en de PvdA in een motie, moet zorgen voor minder regels in de bijstand. Volgens de motie is het zo dat “uitkeringsgerechtigden te maken krijgen met tal van complexe opeengestapelde regelingen die inzicht en vaardigheden vragen van betrokkenen met stress, verstrikt raken in het systeem en armoede als gevolg”. Het gaat om een vertrouwensexperiment waarbij er sprake is van een onvoorwaardelijke bijstand.

Voor dit experiment zou aansluiting gezocht kunnen worden bij een experiment dat opgezet wordt in andere steden waaronder Wageningen. De meeste partijen hadden hier oren naar. De VVD, Burgerbelang en Lijst van Vliet hebben zich aangesloten als mede indieners van de motie.

D66, hoewel voor een experiment, wilde ook naar de optie kijken om alleen te leren van het experiment in Wageningen, zonder Zutphense deelnemers.

Wethouder Annelies de Jonge noemde als kanttekening dat het experiment duur was (naar schatting 150.000 euro). Ook zette zij vraagtekens of het probleem om mensen uit de bijstand te krijgen niet meer bij de arbeidsmarkt ligt: “Er zijn weinig vacatures.”
Wel denkt ze dat er een oplossing is te vinden, zij zou dan ook graag zien dat in het experiment de ideeën van de Taskforce Werk worden bekeken.

De motie zal binnenkort voorkomen bij de raad, naar verwachting zal deze aangenomen worden.Gerelateerd