IJskoorts: zo heb je het over Friezen, zo heb je het over dooien

26-02-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Herman Finkers zei het al: zo heb je het over F(v)riezen, zo heb je het over dooien. Met de koude temperaturen (-2 op moment van schrijven), wakkert de schaatskoorts weer aan.
De Zutphense ijsbaan gaat open bij 8 centimeter ijs. In het gunstigste geval kan dat aanstaande woensdag zijn. De temperaturen lopen in de nacht namelijk nog verder onder 0.

Slag om de arm
De Zutphense ijsvereniging houdt wel een slag om de arm. “ls we dit plaatje bekijken (over voorspelling van de ijsdikte, red.) dan zien we dat woensdag de ijsdikte 8 centimeter zou kunnen zijn. Dit zijn echter 50 modellen, waarbij de waarden zijn gebaseerd op een bak water van 2 meter diep. Wij hebben op de ijsbaan overal 40 centimeter water en hebben 8 centimeter ijs nodig om open te gaan,” zo laat de vereniging weten.”
Daarnaast zijn er vele variabelen die roet in de erwtensoep kunnen gooien. Zo mag het niet gaan sneeuwen (“sneeuw werkt namelijk als een warme deken”), en mag er ook geen harde wind waaien.
“Als het gaat sneeuwen en het ijs is maandag 5 centimeter dik, dan kunnen we met vrijwilligers de sneeuw weg scheppen, om groei van het ijs verder mogelijk te maken.”

Waarschuwing
De brandweer waarschuwt echter iedereen die niet tot woensdag kan wachten, en het natuurijs op zoekt.

“Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben,” zo waarschuwt de brandweer.

Wie dan toch het ijs op gaat, kan beter met een groepje gaan. Neem dan een ijspriem en een stuk touw mee. Dit kan helpen bij iemand uit een wak te trekken. Bel in noodsituaties met 112.