IJsselbrug als knelpunt: 'Maak een toekomstscenario'

21-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Vanaf maandag gaat hij op de schop; maar voordat deze klaar is, is de Oude IJsselbrug een discussiepunt.

De lokale fracties van D66 en de PvdA maken zich zorgen om de toekomst van de brug. Het ministerie van infrastructuur en milieu concludeerde eerder via de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse dat de Zutphense brug een knelpunt voor de toekomst vormt

Door de vorm van de liggers in het water kunnen schepen niet gemakkelijk onder de brug door.
De analyse voorziet problemen richting 2040.

Als gevolg daarvan willen de partijen D66 en de PvdA dat Zutphen een voortrekkersrol gaat nemen in de discussie over de brug. De gemeente zou in gesprek moeten gaan met alle betrokken belanghebbenden zoals de provincie en de nationale politiek. Samen met deze partijen willen D66 en de PvdA dat er een toekomstscenario wordt opgesteld voor de Oude IJsselbrug.

Zutphen gaat vanaf maandag 7,5 miljoen investeren in de brug. Er wordt op dat moment echter niks gedaan aan het probleem zoals beschreven in de analyse. Zulke aanpassingen (een nieuwe brug) zouden 50 miljoen euro kosten. Wethouder Oege Bosch zei hier eerder over: “Bij het ministerie is het lang wachten voor zo'n investering komt. Dat kan wel 15 of 20 jaar duren. Het onderhoud aan de Oude IJsselbrug is nu nodig.”