IJsselkade vanaf de zomer jaar lang dicht voor verkeer

14-02-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De rijbaan IJsselkade wordt een jaar afgesloten voor doorgaand verkeer in beide richtingen. Dat is het gevolg van de grote metamorfose die de IJsselkade zal ondergaan. Rond juni/juli beginnen de werkzaamheden. Deze zullen doorgaan tot juni 2018. Zo staat in de globale planning van de gemeente.

Van maart tot juni dit jaar zullen eerst werkzaamheden door nutsbedrijven uitgevoerd worden. Zij vervangen elektriciteitskabels en gas- en waterleidingen. Hierdoor wordt de IJsselkade deels afgesloten. Alleen gemotoriseerd verkeer richting de Bult van Ketjen kan dan doorrijden.

Omleiding
De gemeente ziet het als taak om iedereen goed te informeren: “We hebben bijvoorbeeld gesproken met ondernemers in het centrum over hoe we de stad bereikbaar houden. En we leggen bewoners alvast uit wat we doen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Samen met verkeerskundigen bekijken we de beste omleidingsroutes en zoeken we alternatieve plekken om te parkeren.”

Bij de herinrichting van de IJsselkade worden de rijbaan, de waterkering en de benedenkade aangepakt.

De Oude IJsselbrug wordt in de zomervakantie al afgesloten voor groot onderhoud. Dit duurt naar verwachting 8 weken vanaf juli.

Herinrichting
Terwijl het werk aan het eerste deel van de IJsselkade bijna van start gaat, krijgen de plannen voor de tweede fase steeds verder vorm. Het gaat dan onder meer om de riviertrappen en het IJsselpodium. Ronald Bron van ontwerpbureau Hosper vertelt: “Het IJsselpodium wordt een grote parkweide met een aantal zitranden. Op zomerse dagen kunnen bezoekers picknicken en relaxen op het gras. En zittend op de riviertrappen kijk je uit over de IJssel.”

Oude bomen
Het waterspeelwerk blijft een geliefde bestemming voor families met kleine kinderen. Daarnaast zijn de drie grote, oude bomen een fijne plek om te zitten. Dat bleek uit overleg over de invulling van het ontwerp met onder anderen bewoners van de IJsselkade. “Hier willen we meer mee doen”, zegt Ronald Bron. “Bijvoorbeeld door de plek bij de bomen te benadrukken met bijzondere sfeerverlichting. Zodat het echt een plaats wordt waar mensen met elkaar afspreken.”

Picknick
Over het idee achter het IJsselpodium zegt Ronald Bron: “Over een paar jaar is het IJsselpodium echt van en voor de inwoners van de stad. Je kunt er bijvoorbeeld een picknick houden. In het IJsselpaviljoen of de nieuwe kiosk bij de Marspoortstraat kun je eten en drinken bestellen. Je mag natuurlijk ook zelf iets te eten en drinken meenemen.”

Voor meer informatie kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van de gemeente via deze link.Gerelateerd