IJsselkade wordt Zutphense Boulevard

07-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Behalve de IJsselbrug staat ook de IJsselkade een verandering te wachten. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de details van het ontwerp.

Een van de grootste veranderingen is het verdwijnen van de parkeergelegenheid. De buitendijkse parkeerplaatsen komen te vervallen. Deze worden gecompenseerd door de P R die achter het station wordt gebouwd. Daarnaast wordt het parkeren aan de binnendijkse zijde van de IJsselkade geintensiveerd en qua beleid veranderd in de zin dat alle parkeerplaatsen zowel betaald als vergunninghouders zijn.

Ook zijn er in het ontwerp twee busplaatsen opgenomen; één bij het IJsselpaviljoen en één bij de Marspoortstraat. Op dit moment zijn er nog geen busplaatsen op deze locatie.

Ook de dijk wordt iets verhoogd, maar minder extreem dan bij aanvang. Bij het begin van het project werd er gesproken over een verhoging van 0,5 tot 1 meter. Dit is, met inzicht van het Waterschap, bijgesteld naar 4 centimeter. Deze hoogte wordt verwerkt door een nieuwe deksteen op de damwanden.

Volgens de gemeente is de IJsselkade  een kenmerkend visitekaartje van de stad. Het gebied kent diverse functies en wordt vooral op zomerse dagen volop gebruikt voor bewoners, toeristen, wandelaars en fietsers. De realisatie van de nieuwe Noorderhaven en de nieuwe verkeerstunnel geeft de kans het hele gebied tussen de havens als een lange boulevard vorm te geven en een flinke kwaliteitsimpuls voor elkaar te krijgen.

De eerste fase kost in totaal ruim 5,5 miljoen. Dit wordt gedekt door gelden van het Rijk, de provincie Gelderland en de gemeente.