Illegaal films downloaden gaat geld kosten

25-08-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN/NEDERLAND – Even een film downloaden via BitTorrent? Vanaf dit najaar wordt dat echt bestraft. Tot op heden was de kans dat er gevolgen waren voor het downloaden van films nihil. Sterker nog: tot 2014 werd het downloaden van films gedoogd. Een uitspraak van het Europees Hof zette een streep door dit ‘gedogen’.

Dutch Filmworks (DFW) gaat echter vanaf het najaar bezig met het bestraffen van illegaal downloaden.

Ip adressen
Hoe werkt het pakken van een illegale downloader? Wie illegaal download laat een IP-adres achter. Dit IP-adres is bij de provider gekoppeld aan jouw adresgegevens. KPN en Ziggo zijn er niet happig op om deze vrij te geven, maar als DFW met een gerechtelijk bevel komt, zullen zij de gegevens overdragen.

Vervolgens zal DFW een schikking sturen naar de downloader. In Duitsland lopen deze schikkingen op tot honderden en zelfs duizenden euro’s. In Nederland zal het zover niet komen. De bedoeling is vooral een afschrikeffect te creëren en schikkingen van enkele tientallen euro’s aan te bieden.
Wie de schikking niet aangaat, kan een rechtszaak verwachten.

DFW geeft aan geen onderscheid te maken tussen fanatieke en eenmalige downloaders.

Streaming
Het nieuws dat illegaal downloaden aangepakt wordt, komt relatief laat. Door streamingsdiensten zijn het aantal illegale downloaders flink gezakt.
Nog niet zo lang geleden downloadde 40 procent wel eens een illegale film. Tegenwoordig is dat maar een kwart van de Nederlanders.

Geen zorgen
“Ik maak me hier geen zorgen om”, zegt een Zutphenaar die anoniem wil blijven. “Ik downloadde vroeger geregeld films en series. Maar sinds de komst van Netflix is dit niet meer nodig.”

“Het is wel begrijpelijk dat er wat aan gedaan wordt. Maar op het moment dat het legale aanbod goed is, waarom dan het risico nemen?”
De Zutphenaar laat thuis nog wel enkele gedownloade series zien op zijn computer. “Deze zijn al van jaren terug. Een aantal zijn inmiddels terug te vinden op Netflix, maar niet alles. Het valt nu gewoon onder de collectie. Ik heb inmiddels al meer dan een jaar niks nieuws gedownload.”