Intimidatie en geschreeuw: 'Werksfeer bij SSAZ volledig verpest door bestuur'

06-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het bestuur van Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ), beheerder van zwembad de IJsselslag, wordt beschuldigd van intimidatie en het creëren van een onwerkbare sfeer. Een medewerker van de stichting schrijft hierover een brandbrief, in handen van Zutphen24, naar wethouder Annelies de Jonge. De medewerker is langdurig in dienst en wenst niet bij naam genoemd te worden.

“Elke ochtend ging ik met een knoop in m'n maag en een misselijk gevoel naar het werk,” zo opent de brief.

De medewerker noemt de aanstelling van een nieuwe manager als omslagpunt. “Er is niet met deze man samen te werken. Zijn wil is wet. En probeer maar niet om daar iets tegen in te brengen want dan heb je op het bad geen leven. Hij verlangt van je dat je ten aller tijde beschikbaar bent voor werk. Roosters worden, zonder overleg met personeel, om de haverklap veranderd. Je hebt het maar te doen. Overleg is niet of nauwelijks mogelijk,” aldus de medewerker, “Heb je een hobby, sport je op bepaalde dagen of anderszins, moet je bij hem toestemming vragen of je deze "nevenactiviteiten", zoals hij ze noemt, mag blijven uitvoeren. Geeft hij hiervoor geen toestemming, dan heb je gewoon pech gehad.”

Geschreeuw en gegil
Volgens de medewerker heeft de manager “het ervoor elkaar gekregen dat bijna niemand meer met plezier naar z'n werk gaat, personeel op hun tenen lopen, niet zichzelf durven te zijn, zich niet ziek durven te melden en niet weten waar ze aan toe zijn.”

Wie er wel wat van te zeggen heeft, kan de wind van voren verwachten: “Als er iets tegen hem wordt gezegd wat hem niet aanstaat gaat hij tekeer als een bullebak. Hij accepteert het niet als iemand op- of aanmerkingen heeft op datgene hij zegt, hij reageert dan op een onprofessionele manier met een rode nek en een hoop geschreeuw en gegil.”

Kluis
Volgens de medewerker gaan er ook dingen mis met de kas. “Bij de wekelijkse geldtellingen kwam het wel eens voor dat er geld te weinig of teveel in de kluis aanwezig was. Hierop werd nooit actie ondernomen.”

Het bestuur werd niet ingelicht, noch de politie. “Hij wist ons zelfs een keer, voordat wij hem dit hadden verteld, al te vertellen dat er geld weg was. De volgende dag was dat bedrag weer terug in de kluis. Toen we dit bij hem meldde zei hij "dan zal degene die het geld gejat heeft wel berouw hebben gekregen" en daarmee was de kous af.”

Bij een overschot in de kluis werd door de manager gevraagd om voor het personeel ‘Marsjes en Snickers te kopen’.

Bestuur
Het bestuur van SSAZ wordt binnenkort vervangen door een interim-bestuur. Met het zwembadbestuur is overeengekomen dat zij in het belang van het zwembad en de zwemsport aanblijven totdat er een interim-bestuur is benoemd. Hier nieuwe bestuur heeft volgens de gemeente ervaring met zwembaden.