Intimidatie en overlast: 'Noorderhaven dreigt een probleemwijk te worden'

13-05-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Bewoners van Noorderhaven worden geïntimideerd, hebben last van afval in de buurt en ervaren veel problemen met het verkeer. Dat schrijft de bewonerscommissie van Noorderhaven in een brief aan de gemeente Zutphen.

“Als bewoners van het eerste uur van “de Noorderhaven” hadden wij gehoopt dat deze nieuwe wijk, zoals destijds omschreven in o.a. de media, het visitekaartje van Zutphen zou worden. Echter moet ons van het hart dat het woongenot sterk achteruit gaat.” Zo schrijven zij. De bewonerscommissie denkt dat het nieuwe Noorderhaven kan afglijden naar een “probleemwijk”.
“Door de totale situatie zijn er al bewoners verhuisd.”

Overlast
De bewoners zijn al meer dan twee jaar in overleg met partijen als de gemeente, de wijkregisseur en het woonbedrijf. Ook hebben zij over overlast gevende zaken aangifte gedaan. Volgens de bewonerscommissie wordt er geen actie ondernomen.

“Bewoners worden regelmatig geïntimideerd door een aantal “mede”landers. Ondanks diverse toezeggingen voelen zij zich niet meer veilig in de buurt . Regels worden niet in acht genomen o.a. voetballen waar niet is toegestaan, wat schade aan auto’s en tuinen heeft veroorzaakt.”
Ook is afval een probleem: “Dagelijks wordt er geconstateerd dat afval naast de daarvoor bestemde containers wordt geplaatst en zelfs wordt er restafval in de plastic of papiercontainer gedumpt.”

De ontwikkelingen in Noorderhaven gaan ondertussen door. Zo werd er begin dit jaar een grote parkeergarage geopend. De bewonerscommissie merkt op dat sinds begin dit jaar “ineens een aantal bewoners een invalidenparkeerkaart hanteren”. Verder wordt het verkeerscirculatieplan erg negatief beleefd.

Overleg
De bewoners eisen een gesprek met de functionarissen om gehoord en serieus genomen te worden. Wethouder Oege Bosch heeft toegezegd met de bewoners op bestuursniveau in gesprek te gaan.

“Het is een nieuwe wijk in ontwikkeling”, zegt wethouder Bosch, “Daarin moeten veel mensen nog wennen. Ook voor de veiligheidsdiensten en Circulus-Berkel is het nieuw.”

Volgens de wethouder is er periodiek contact met de bewonerscommissie en kan er bij problemen rondom bijvoorbeeld het verkeer een verkeersdeskundige naar het probleem komen kijken.

Het gesprek met de bewonerscommissie vindt volgende week plaats.