Inwoners Zutphen 'kiezen' nieuwe burgemeester

25-03-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Per 1 januari 2017 moet een nieuwe (vaste) burgemeester Zutphen gaan leiden. Wat voor persoon moet dat zijn? Om dat profiel duidelijk te krijgen, wordt de gehele Zutphense bevolking ondervraagd.

Vanaf vrijdag 25 maart is een enquête beschikbaar gesteld waarop de inwoners verschillende vragen krijgen voorgelegd, wat zij van een burgemeester verwachten.

“Vertel ons: waar voldoet een nieuwe burgemeester aan,” zo vertelt Adjan Pepers, raadslid in Zutphen en voorzitter van de vertrouwenscommissie die zich bezighoudt met de nieuwe burgemeester.

Burgemeester voor heel Zutphen
Om ervoor te zorgen dat de enquête zo breed mogelijk wordt ingevuld, gebruikt de gemeente verschillende kanalen. “In de wijkcentra, bibliotheken en op het stadhuis liggen de enquêtes op papier klaar. Deze kunnen ingeleverd worden op het stadhuis of kosteloos opgestuurd worden.” Dit kan tot 13 april.

Ook is er een digitale versie beschikbaar, via DEZE LINK. De digitale versie kan tot 17 april worden ingevuld.
“We willen zowel jongeren als ouderen hebben, en uit elke wijk. We hebben om jongeren te bereik bijvoorbeeld ook een Facebookadvertentie ingekocht.”
Daarnaast hebben volgens Pepers verschillende fracties aangegeven te willen flyeren op bijvoorbeeld marktdagen.

Extern bureau
De enquête is opgesteld door een extern bureau en bevat tien vragen. Deze lopen uiteen over of de burgemeester op de voorgrond, of op de achtergrond moet staan, of dat hij/zij moet zorgen voor Zutphen of de regio.

Ook is er de mogelijkheid om in steekwoorden in te vullen waar een nieuwe burgemeester zich op moet richten. Vragen of de burgemeester een man of vrouw moet zijn, jong of oud, ervaren of onervaren, komen niet terug. “Deze zouden in te vullen zijn bij de steekwoorden.”

Dat Zutphen een enquête houdt, is niet uniek in Nederland. Op de vraag of de enquête een reactie is op de commotie rond de benoeming van Loek Hermans vorig jaar, wordt ontkennend geantwoord. “Het plan lag al langer dan dat. Wel hebben we gemerkt dat we een betrokken samenleving hebben waar me veel feedback van krijgen.”

Profielschets
In de profielschets die uit de enquête naar voren komt staan de verwachtingen, wensen en eisen die de gemeenteraad heeft ten aanzien van de toekomstige burgemeester. De resultaten van de enquête worden in de week van 25 april openbaar gemaakt.
Met deze eisen wordt een vacature opgesteld door de Commissaris van de Koning. Hierna vinden de selectiegesprekken plaats en dit leidt uiteindelijk tot de voordracht aan de minister voor de benoeming.

In de vertrouwenscommissie, die de zoektocht leidt, zitten de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen en wethouder Patricia Withagen namens het college. Adjan Pepers is de voorzitter.


Gerelateerd