Isendoorn College wint Cleantech Talent Award 2020

23-04-2020 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Femmy Neumann en Nathalie Roeterdink van het Isendoorn College in Warnsveld zijn met hun project ‘Filteren van drinkwater met behulp van eigengemaakte kleifilters’ de winnaars van de Cleantech Talent Award 2020. “Een bijzonder idee, nuttig en simpel om uit te voeren,” aldus de jury. Gisteren pitchten vijf scholierenteams uit het voortgezet onderwijs in Oost-Nederland hun idee voor een duurzame toekomst in de finale van de Cleantech Talent Award. De award is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen.

Online finale Cleantech Talent Award

Op woensdag 22 april presenteerden vijf scholierenteams uit het voortgezet onderwijs in Oost-Nederland hun innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid en schone technologie. Ze deden dit wegens de coronaregels noodgedwongen online, via filmpjes en een liveverbinding met de jury en het Cleantech Center. Deelnemende scholen waren, naast het Isendoorn College, het Baudartius College in Zutphen, het Gymnasium Apeldoorn en het Veluws College Walterbosch, eveneens uit Apeldoorn.

Kleifilters voor goedkoop schoon drinkwater

De winnaars van de hoofdprijs (500 euro) ontwikkelden een prototype van een drinkwaterfilter op basis van zogeheten diatomeeënaarde: een in overvloed voorradige, zichzelf aanvullende kleiafzetting. Met 20 gram maakten Femmy en Nathalie (6 VWO) een vaste filter die 99,9% van de E. coli bacterie uit hun testwater filterde. Een score die voldoet aan de richtlijnen van de WHO voor drinkwaterfilters. De jury benadrukte de brede inzetbaarheid en duurzaamheid van het project: “Dit zou heel veel mensen kunnen helpen.”

Meer winnaars

De tweede prijs ging naar het prototype van een sneaker die energie kan opwekken. Bedenkers Lennart Oosterholt en Jorne Kempenaers, ook uit 6 VWO van het Isendoorn, werden door de jury geroemd als “uitvinders in de dop”. Op de derde plaats eindigden Emilie Velders en Yu Xin Wu van het Baudartius College (6 VWO) met hun Climeat-app. Dit is een nu al in de appstore verkrijgbare app die middels een unieke combinatie van metingen je CO2-footprint in beeld brengt, bijvoorbeeld bij wat je eet.

Finale Cleantech Battle 2020 ook online te volgen

Voor studenten MBO, HBO en WO organiseert het Cleantech Center ook dit jaar weer de Cleantech Battle. De finale daarvan vindt plaats op donderdag 18 juni en zal eveneens live online te volgen zijn via de website van het Cleantech Center. Zowel de Cleantech Talent Award als de Cleantech Battle wordt mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio.