Jeugd maakt Zutphen vrij van vuurwerkafval

03-01-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Op 2 januari vond in de gemeente Zutphen de jaarlijkse inzamelactie van vuurwerkafval plaats. Veel kinderen gingen - geholpen door ouders - druk aan de slag met het opruimen van vuurwerkresten. In totaal werden 934 zakken ingeleverd, goed voor bijna 6.000 kilo vuurwerkafval.

De volle zakken met vuurwerkafval konden op 2 januari weggebracht worden naar 8 inleverpunten in Zutphen en Warnsveld. Iedere volle zak met vuurwerkafval leverde € 0,50 op. De inzamelactie leverde bijna 6.000 kilo vuurwerkafval op, nagenoeg evenveel als vorig jaar. De actie is een initiatief van de gemeente Zutphen en Circulus-Berkel.

Enthousiast

Deelnemers veegden enthousiast hun buurt schoon. Onder de deelnemers waren veel kinderen met ouders. Sommige kinderen waren al vroeg opgestaan om de straten en het groen vrij te maken van vuurwerkresten. Met skelters, fietsen, boodschappenwagentjes en auto’s werden de zakken naar de inzamelpunten gebracht. De Zutphense afvalcoaches deelden de euromuntjes uit en prezen de inzet van de deelnemers.

Schoon en veilig

Speciaal voor de actie zijn flyers gemaakt die werden meegegeven aan klanten die vuurwerk kochten. Hierin stonden onder meer tips om veilig vuurwerkresten op te ruimen. Het opruimen zorgt voor een schone en veilige buurt. Het vuurwerkafval wordt vanwege de samenstelling (papier, karton, kunststof, metaal en restanten chemische stoffen) behandeld als restafval en verbrand.