Jeugdzorg in Zutphen kampt met grote tekorten

07-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Zutphen moet ruim 3,7 miljoen euro bij leggen op de jeugdzorg. Dat meldt De Stentor. Wethouder Patricia Withagen kwam woensdag met het nieuws dat Zutphen een miljoenentekort heeft bij de jeugd.

Het tekort is ontstaan door de afgelopen drie jaar. Zo is er in 2017 anderhalf miljoen euro meer uit gegeven. Ook over 2015 en 2016 zijn er nog rekeningen binnen gekomen, die samen goed zijn voor een tekort van 2,2 miljoen euro.

Ook voor dit jaar wordt een tekort verwacht. Artsen kunnen immers rechtstreeks doorverwijzen naar jeugdzorg, zonder tussenkomst van de gemeente. De gemeente krijgt echter wel de rekeningen gepresenteerd.

Waar het geld op dit moment vandaan moet komen, geeft de gemeente zorgen. De reserve voor het sociaal domein is al zo goed als leeg. Door tegenvallers bij Het Plein, maar ook kosten die gemaakt worden bij de uittreding bij Delta, is de reserve dit jaar nog nagenoeg op.
De wethouder concludeert ook dat de reserve niet voldoende is. Volgens haar heeft het geen gevolgen voor de jongeren die al zorg krijgen.Gerelateerd