Jonge statushouders mogen langer begeleid wonen

08-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Minderjarige statushouders worden langer begeleid, dat is het idee van de gemeente. In Zutphen wonen 36 minderjarige vluchtelingen met een status. Op het moment dat zij 18 worden zijn zij zelfstandig.

Sommige van deze statushouders kan echter nog niet zelfstandig wonen. “Zes zijn net 18 geworden”, legt wethouder Annelies de Jonge uit, “nog eens vier worden dat binnenkort.”

De jongeren, die via Pact18 begeleid wonen, krijgen de kans om langer onder begeleiding te wonen. “Deze jongeren hebben woonbegeleiding nodig, terwijl sommigen wel zelfstandig kunnen wonen”, aldus De Jonge.

Wie dat niet kan, kan tot zijn 23e begeleid blijven wonen. Woonbedrijf Ieder1 heeft daarvoor ruime sociale gezinswoningen beschikbaar gesteld. Pact 18 treedt op als beheerder, aanspreekpunt, hoofdhuurder en woonbegeleider.

“Het gaat om een van de meest kwetsbare groepen in Zutphen”, zegt De Jonge, “en er zijn veel gemeente die problemen met deze groep constateren.”

Pact18 krijgt 50.000 euro uit het budget voor het project Integratie en Participatie om de begeleiding te bieden.Gerelateerd