Kadir (21) en Young Tarzans trekken jongeren weg van de computer

28-05-2016 Nieuws Redactie

Kadir Doganer, bedenker van de Young Tarzans

ZUTPHEN – Jongeren wegkrijgen achter de computer en naar buiten. Dat is de visie van Kadir Doganer (21). Samen met Marco Mout van WALHALLAb zet hij het project Young Tarzans op. Hier neemt hij jongeren halverwege juni mee op survivaltocht waarin zij leren samenwerken en communiceren met anderen.

“Het gaat om moeilijk opvoedbare jongeren”, vertelt Doganer, “je kan niet elk persoon hetzelfde behandelen. Je kan iemand van 10 wel voor een psycholoog zetten in een kamertje met vier muren, wat hem niks interesseert, dan komt er minder uit.”
“Ik doe liever iets met de jongeren wat zij leuk vinden, en tussendoor de gesprekkenvoeren.”

Kadir Doganer studeert op dit moment af als pedagogisch medewerker aan het ROC in Zutphen.

Young Tarzans
Om met de jongeren (leeftijd rond de 12) aan de slag te gaan heeft Doganer Young Tarzans opgezet: “Ik wil met de jongeren een weekend op survivaltocht”, vertelt Doganer, “Dan nemen we tien jongeren mee.”

Daarbij worden de jongeren eerst op hun gemakt gesteld. Vervolgens zullen zij een aantal spelletjes doen. “Alles op hun niveau. Tussendoor willen wij hen natuurlijk leren om open te zijn naar elkaar en samenwerken en praten met elkaar.”

Hiermee wil hij de jongeren uit een isolement halen. “Tegenwoordig zit iedereen achter de computer. Vroeger ging ik buitenspelen tot de lantaarnpalen aan gingen. Van het binnen zitten isoleren jongeren zich onbewust van de buitenwereld.”

Doganer ziet hier een probleem in omdat de sociale vaardigheden van de jongeren dan achterblijven.

“Jongeren moeten inzien dat buitenspelen en contact maken met anderen leuker is dan binnen zitten.”

Opdrachten
De survivaltocht zal plaatsvinden rond Arnhem. Hier krijgen de jongeren opdrachten die zij samen moeten uitvoeren. “Wij begeleiden hen wel, maar de bedoeling is dat ze door onderlinge communicatie tot inzichten komen om het op te lossen.”
“Ik hoop dat ze inzien dat, als ze naar elkaar luisteren, sommige betere ideeën hebben dan zijzelf. Zo leren zij om vaker met anderen te praten.”
Andere mogelijke opdrachten zijn vlotten bouwen of een dropping.

Powerweekend
“Het is echt een powerweekend”, vertelt Doganer, “Het is de bedoeling dat het weekend zo'n impact op iemand heeft, dat ze naar buiten blijven gaan.”
Wel ziet Doganer dat een aantal jongeren na een survivaltocht de computer weer op gaan zoeken. “Maar al kan ik bij één jongere zijn toekomst kan verbeteren. Dan is het voor mij reden om het te blijven doen.”

Doganer hoopt elk seizoen een soortgelijk project op te zetten.Gerelateerd