Kalender zorgt voor succes bij onopgeloste moordzaken

08-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De zegenoemde ‘coldcasekalender’ is een succes. De kalender met onopgeloste moordzaken werd vorig jaar uitgedeeld in vijf gevangenissen in Nederland, waaronder in Zutphen.

Op deze kalender stonden 52, van de ongeveer 1500, onopgeloste zaken die door de coldcaseteams zijn geselecteerd. Het ging vooral om zaken die veel maatschappelijke onrust veroorzaakt hebben en waarvan de politie verwachtte dat een nieuw onderzoek kansrijk is.
De kalenders werden in de gevangenissen uitgedeeld omdat daar veel kennis van misdrijven aanwezig is en de politie zo hoopte informatie te krijgen die tot oplossingen konden leiden. Dit bleek inderdaad een succes.

In totaal kregen zij 78 tips waarvan er 32 bruikbaar waren. Bij negen zaken is het onderzoek heropend of worden de mogelijkheden daarvoor nu bekeken. De tips kwamen zowel van binnen als buiten de gevangenissen.

De politie maakt zo min mogelijk bekend over de heropende zaken, omdat dit het onderzoek kan schaden.
Vandaag brengt de politie een nieuwe kalender uit. Hier staan wederom 52 onopgeloste misdrijven op. Het gaat vooral om moorden, vermissingen en een overval.

De kalenders worden verspreid in alle gevangenissen maar ook op kantoren van de reclassering.