'Kinderen werden helemaal geschrapt uit de genealogie'

10-02-2016 Nieuws Redactie


WARNSVELD – Vandaag is het startsein gegeven om historische patiënten-registers uit de periode 1842-1938 van het Oude en Nieuwe Gasthuis te indexeren. Dit waren psychiatrische inrichtingen die onder andere gelieerd waren met het Groot Graffel (huidige GGNet).
Mirjam van Velzen, van het Stadsarchief: “Wij wachten al heel lang op dit project.”
“Wij krijgen jaarlijks tientallen vragen uit heel Nederland van mensen die bezig zijn met hun genealogie. Zij zien dan wel dat iemand vertrekt naar Warnsveld, maar treffen deze hier niet in het bevolkingsregister aan. Dan waren ze waarschijnlijk bij het Graffel.”
“Wij hielpen altijd wel met het opzoeken”, vertelt Van Velzen, “maar dat is veel werk. Daarom dat we het nu online willen hebben. Dat is voor iedereen makkelijker.”

Voor sommige mensen kan het hele nieuwe inzichten geven in de familiegeschiedenis. Van Velzen: “Er heerste vroeger een taboe op een opname in een psychiatrische inrichting. Niet iedereen binnen een familie was bewust van een opname. Soms zijn kinderen zelf helemaal geschrapt uit de genealogie vanwege een aandoening.” Deze 'verloren' familieleden worden binnenkort dus op te zoeken.De site Vele Handen, die zich bezighoudt met archiveren, zal zich ontfermen over de invoer, waaraan vrijwilligers kunnen meewerken.
De eerste invoer werd vanochtend gedaan door wethouder Patricia Withagen. “Het is een bijzonder moment. Het is ook belangrijk. Het doorbreekt de taboe van psychiatrische aandoeningen in het verleden.”
De eerste naam die werd ingevoerd door Withagen was Gerrit van Ochten uit Batenburg. Van Velzen: “Nu blijft het net zo lang lopen tot het af is.”Gerelateerd