Koud in Zutphen: zo voorkom je krabben

12-11-2016 Nieuws Redactie

Krabben bij auto's in Zutphen


ZUTPHEN – Het is weer koud in Zutphen. Vanochtend was het op verschillende plekken in Zutphen eerst krabben, voordat er weggereden kon worden. Met temperaturen die alleen maar verder zullen dalen, zal de laag ijs die weggehaald moet worden alleen maar toenemen. Hieronder een aantal praktische tips om krabben te voorkomen.

Slotspray
Hoewel tegenwoordig veel met een afstandsbediening gaat, is het voor de sommige autorijders handig om de slotspray uit het dashboardkastje in de jaszak te stoppen. Vooral heel plezierig als je buiten staat en je portierslot is dicht gesneeuwd.

Reserve krabber
Zorg altijd voor een reserve ijskrabber. Sommige goedkopere modellen breken al bij 10 graden vorst. Bij gebrek aan een reserve-exemplaar: een cd-doosje gaat heel goed, ook bij gebogen autoruiten. Wel de cd er even uit halen. Een (oud) pasje werkt eveneens uitstekend. Je bankpas of creditcard is af te raden; als het breekt zit je meteen een paar dagen zonder.

Schone ruit
Maak je voorruit elke dag goed schoon. Vocht hecht aan vuil en een gladde ruit is sneller geschrapt. Gebruik bij voorkeur een ruitenreiniger (Glassex), die hebben de onhebbelijke gewoonte om een glad filmpje achter te laten. Op je brillenglazen uiterst irritant, maar op de autoruit een zegen.

Kartonscherm
Bedek 's-avonds je voorruit met karton. Zorg wel dat je ruiten goed schoon en droog zijn, anders moet je het karton er 's-ochtends afbikken.

Anti-vries
Vul een sprayflacon of plantenspuit met ruitenwisservloeistof (antivries). Spray dit op alle ruiten, wacht een paar seconden, en je veegt je ruiten zo schoon.

Positiebepaling
Hoef je er 's ochtends niet vroeg uit? Parkeer met de voorruit richting het oosten. Daar komt de zon op. Dan zal deze het snelste ontdooien. Zo kan je allicht krabvrij vertrekken.

Water op de ruit
Gooi niet zomaar warm water over de voorruit heen. De grote temperatuursverschillen kunnen de ruit doen breken. Doe lauw of warm water in een zakje, en leg deze op de voorruit. Dan ontdooit het ook.

Motor aan of uit?
De motor aan of uit tijdens het krabben? Deze wereld is steevast verdeeld in twee kampen. Zo zegt het ene kamp dat het zinloos is omdat het slecht is voor het milieu en het liters extra brandstof kost. De auto zou bovendien pas bij gebruik op bedrijfstemperatuur komen.
De 'warmdraaiers' willen juist de tocht uit de auto hebben, van binnen de boel ontdooien en boven alles: in een warme auto stappen na het krabben.

Sneeuwvrij
Behalve ijs kan sneeuw ook een probleem zijn. Dit is normaal gesproken met een stoffer prima eraf te halen. Geen stoffer bij de hand? Een goede subwoofer doet ook wonderen.Gerelateerd