Kwetsbare Zutphenaren worden geholpen aan werk

28-11-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Met een knipoog naar talentenshow The Voice heeft De Zutphense Uitdaging afgelopen donderdag de zeven maanden durende netwerkhappening ‘The Challenge’ afgetrapt.

Beperking
The Challenge is een initiatief van verschillende ondernemers en sociale instellingen en draait om het openen van deuren. Mensen die op dit moment niet als vanzelfsprekend mee kunnen komen in het reguliere sollicitatie- of arbeidsproces, maar wel over talenten beschikken die waardevol kunnen zijn voor bedrijven.

Bijvoorbeeld iemand met een beperking die op zoek is naar passend werk, een statushouder met opleiding maar die de taal nog niet volledig beheerst, een jongere die even vastgelopen is of iemand die na het overwinnen van een verslaving weer zijn weg zoekt naar de arbeidsmarkt.

Activiteiten
Tijdens The Challenge worden er verschillende activiteiten georganiseerd met als hoogtepunt een evenement waarbij werkgevers net als bij The Voice in de jurystoelen zitten en werkzoekenden op het podium hun werkdroom delen. Is er een klik dan wordt de rode knop aangeslagen en draait de stoel. De organisatie zorgt ervoor dat niemand die zich zo durft te presenteren onbeloond naar huis gaat. Hoe groot de Match uitpakt is echter wel aan de deelnemers zelf. Ook aan nazorg van de Matches is gedacht.

Sommige mensen willen hun werkdroom liever niet op het podium presenteren, zij kunnen meedoen op andere manieren; zo worden er ook Matches gemaakt door bijvoorbeeld filmpjes te gebruiken, rode knoppen in te spreken als ‘sollicitaties’ en slimme koppelingen in netwerken te maken. Ook zal er een mobiele App gelanceerd worden om de profielen van die mensen die dat willen te presenteren.

Eerste match
De eerste Match is inmiddels al gemaakt; de grote rode matchknop werd hiervoor tijdens de aftrap in de hal van het stadhuis symbolisch aangeslagen door Wethouder Annelies de Jonge, ondernemer Roderik de Wilde en tot voor kort werkzoekende Petra Fokkema. Roderik en Petra hebben elkaar als werkgever en werknemer gevonden.

Wethouder Annelies de Jonge: “The Challenge is een heel mooi initiatief van de Zutphense Uitdaging om meer mensen aan het werk te helpen. Ik ben er trots op dat zo’n initiatief vanuit de samenleving ontstaat en dat mensen en bedrijven de verantwoordelijkheid voelen en nemen om medebewoners een nieuwe kans te geven.”Gerelateerd