Leerlingen en voetbalclub in actie om Afghaanse Mehrdad in Nederland te houden

15-04-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Twee scholieren van het Isendoorn zijn een petitie gestart om de Afghaanse Mehrdad Golestani in Nederland te houden. Voetbalclub AZC steunt de petitie.

De jongen woont al enkele jaren in Nederland, maar dreigt terug te moeten keren naar Afghanistan.
“Mehrdad speelt al een tijd bij AZC in de JO17-1 en doet het fantastisch. Ook naast het voetbal is hij volledig geïntegreerd in de maatschappij. Zijn toekomst ligt hier in Nederland,” zo laat de voetbalclub weten.

Zij roepen op om een petitie voor zijn blijven te tekenen.

De petitie is opgestart door Isendoornleerlingen Femke Visser en Iris van der Vegt, die beiden rond september 2017 zichzelf als buddy aanmeldden bij de ISK. Zij kregen Mehrdad aangewezen om een weekje mee te nemen naar school en de Nederlandse taal en cultuur te leren.
“We hadden meteen een goede connectie met hem. We leerde dat hij op hoog niveau UFC speelde, maar dat hij nu voetbal speelt. We leerde waar hij vandaan komt en ook dat hij door de vreselijke Taliban Afghanistan heeft moeten verlaten,” zo laat Iris weten.

Iris vervolgt haar verhaal: “De maanden gingen voorbij en Mehrdad kreeg het heel leuk in de klas. Hij was gewoon een onderdeel van onze klas geworden, niet een jongen die er gewoon naast zat. Uiteindelijk kregen we te horen dat hij weg ging uit Zutphen omdat hij verplaats moest worden naar een ander AZC in Nederland. Maar uiteindelijk bleef hij toch in Zutphen, alleen ging hij wel weg bij Isendoorn en onze klas.”

Toen zij te horen kregen dat Mehrdad terug zou moeten. De petitie die zij gestart hebben heeft inmiddels ruim 3.000 handtekeningen verzameld.

Blijven
Het is niet de eerste keer dat de Zutphense samenleving in de bres springt voor een vluchteling. Eerder deze maand werden er acties voor Naser Aziz op touw gezet. Hij wordt uitgezet naar Iran. Omdat zijn leven in Iran in gevaar is, hebben verschillende politieke partijen en media kanalen hier aandacht aan besteed.