Legale wietteelt in Zutphen: 'Ik wil een relatie met mijn kwekers'

27-09-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – “Ik zou graag een relatie opbouwen met de kwekers”, dat zei coffeeshophouder Vreman (Plein48 en the Zoo) tegen het Forum maandagavond.

Tijdens het Forum werd besproken of Zutphen mee zou moeten doen met een pilot rondom legale wietteelt, zodra de landelijke politiek het toelaat.

“Ik heb sinds 1997 te maken met het beleid dat het aan de voorkant gedoogd wordt en aan de achterkant (inkoop van de wiet, red.) illegaal is.” vertelt Vreman. “Ik krijg dat niet rond.”

Het huidige beleid maakt het volgens hem moeilijk een relatie op te bouwen met de leverancier. “Ik maak met een kweker afspraken hoe ik het wil hebben. Geen gif of bestrijdingsmiddelen, gewoon biologische wiet. Maar na één keer oogsten, kan hij al uit de lucht gehaald worden. Of daarvoor zelfs. Ik moet vervolgens opzoek naar een nieuwe. Dat kan wel twee maanden duren.”

Uit veiligheid voor zijn leveranciers wilde de coffeeshophouder niks zeggen over de kwekers zelf. Wel zei hij dat, in de illegaliteit, het mogelijk is om op straat wiet te krijgen die sterk vervuild kan zijn.

Preventie en gevaar
Zutphen heeft over het algemeen een progressieve houden ten opzichte van legale wietteelt. In het Forum, waar de motie van D66, SP, GroenLinks en Burgerbelang omtrent een pilot behandeld werd, werden wel zaken rondom preventie aangestipt.

Daarbij waren enkele partijen bang dat als wiet uit de illegaliteit verdwijnt, jongeren sneller zouden beginnen aan de drugs.
Ingrid Timmer (D66) benadrukte dat zij van Tactus Verslavingszorg hoorde dat preventie juist makkelijker wordt na legalisering, omdat het uit een grijs gebied verdwijnt.

Behalve verslavingspreventie werd ook preventie van 'gevaarlijke' kwekerijen aangepakt. Kwekerijen die een gevaar vormen doordat zij alles brandgevaarlijk hebben opgezet bijvoorbeeld.

Aan het einde van het Forum was nog geen eenduidige mening. De heer Siemens van Burgerbelang kondigde ook al aan dat de motie geactualiseerd moest worden.

Tweede Kamer
De timing van de motie is verrassend. Eerder vorige week bleek een Tweede Kamer meerderheid voor legalisering van wietteelt, zij het met één stem. Dat betekent niet dat we binnenkort allemaal onze eigen kasjes hebben: in de Eerste Kamer lijkt een meerderheid nog ver weg.Gerelateerd