Leon K. krijgt celstraf voor fatale klappen bij Andres Rodriguez

13-06-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS - Leon K. is schuldig bevonden aan de dood op Andres Rodriguez. Dat schrijft de Stentor. De Zutphenaar krijgt twee jaar cel en tbs met dwangverpleging.
K. sloeg in de nacht van 7 op 8 juli 2017 plaatsgenoot Andres, waarbij hij bewusteloos werd achtergelaten. Andres kwam in een coma en ontwaakte daar niet meer uit. Een maan later overleed hij.

Aanleiding voor de ontmoeting tussen de twee zou een opstootje eerder op de fatale avond zijn geweest. Andres had ruzie met een jongen die K. 'als zijn broertje' beschouwt. Hierover wilde K. met Andres in gesprek. Toen zij afspraken voor de Lidl in Warnsveld, zou Andres volgens K. een mes hebben gehad en dat hebben gebruikt om aan te vallen. Het mes is nooit gevonden; en ook de moeder vindt het een onwaarschijnlijk verhaal omdat Andres bang zou zijn voor messen. Getuigenverklaringen rondom de situatie meldden verschillende verhalen.

De straf is lager dan de eis van het OM. Zij eisten vier jaar cel en tbs. De advocaat van K. pleitte vrijspraak, omdat het zou gaan om noodweer in verband met het mes. De rechtbank verwerpt echter het noodweerscenario.

K. moet door de uitspraak ook de gevangenisstraf van twee vorige veroordelingen uitzitten. Hij had nog bijna 5 maanden voorwaardelijk openstaan.