Leven zonder afval, 100 dagen lang

26-09-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Vanaf 9 oktober begint Circulus Berkel met 100-100-100. Een initiatief om de hoeveelheid restafval drastisch te verminderen. Het staat voor 100 gezinnen, 100 dagen 100% afvalvrij.
“ROVA in Zwolle heeft een zelfde soort project gehad,” vertelt een woordvoerder van Circulus Berkel. “Daar zijn ze van 200 kilo afval per persoon, per jaar, terug gegaan naar 22 kilo.” Ze hoopt dat in Zutphen ook een dergelijke vermindering kan plaatsvinden.
“De huishoudens krijgen er tips voor. Ook moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren.” aldus de woordvoerder.
De opdrachten zijn simpel. Circulus Berkel: “Zo is een opdracht om een foto te maken van elk pak wat je op een dag opent. Of maak een foto wat je aan eten overhoudt. En elke week wordt gevraagd het restafval te wegen.” Op deze manier hoopt ze mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die ontstaat in het dagelijkse leven.

Een van de deelnemers aan het project is Erna de Vries. “Het heeft me altijd wel bezig gehouden om niet zoveel afval te produceren,” vertelt De Vries over haar deelname. “We hebben een groot gezin thuis met zes kinderen, dus we produceren best veel. Dat willen we minder maken.”
Daarbij is ze in het dagelijkse leven al flink bezig: “We scheiden het afval al wel huis, zoals het plastic. Daardoor verschijnt onze grijze container al niet zo vaak aan de straat. Maar het is goed om er weer bewust mee bezig te zijn.”
Met zo'n groot gezin kan het lastig zijn om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Volgens De Vries is dat geen probleem: “Ze zijn al goed getraind. In de keuken staan al verschillende bakjes met stickers waar plastic, papier of restafval in moet. Dan zijn ze niet zo puberaal dat ze tegen zijn.”
Ondanks dat ze al veel bezig is met haar afval, denkt ze nog wel dat er verbeteringen mogelijk zijn: “Heel veel afval gaat ongemerkt. Vooral door drukte. Bij drukte koop ik meer kant en klare dingen en dat geeft veel afval. Daarin zal ik meer vooruit moeten denken.”

Ook Zutphense wethouder Coby Pennings doet mee. “Het is natuurlijk een stimulans omdat het in mijn portefeuille zit.” vertelt Pennings. “Het verspillen van eten is verschrikkelijk. Het ligt mij nader aan het hart, niet iedereen in de samenleving heeft genoeg eten. Dus daar moeten wij voorzichtig mee zijn.”
Ook nu is ze er al mee bezig: “Op dit moment hebben we in de bijkeuken al een grote plastic zak hangen. Je moet het jezelf ook makkelijk maken, want dan doe je ook meer.”
Pennings denkt wel nog meer eruit te kunnen halen. “Ik kijk heel erg uit naar de tips. Maar vooral mijn inkoopgedrag leg ik onder de loep. Kan ik de boontjes bijvoorbeeld in een papieren zak meekrijgen, in plaats van plastic.”
“Het is wel spannend, want ook de feestdagen komen langs tijdens het project.”
Voor iedereen die meer bezig wil zijn met afvalvermindering heeft Pennings zelf ook nog een tip: “Wees bewust over wat je koopt. Bij weekboodschappen wordt ook veel gehaald dat niet gebruikt wordt omdat er bijvoorbeeld spontaan een dagje buiten de deur gegeten wordt. Voor kortere termijn inkopen, of zorgen dat het in te vriezen is, kan dan al helpen.”

Ook Circulus Berkel komt nog met een tip: “In de badkamer komt ook veel papier en plastic, maar daar verdwijnt het in één bak. Daar goed het afval scheiden helpt ook.”

De eerste tips zijn binnen. 9 oktober is het startschot. Zelf ook geïnteresseerd geraakt? Kijk dan voor meer informatie op de site.Gerelateerd