Licht tot kunst verheven in de Marstunnel

13-11-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Zaterdag wordt de Marstunnel geopend. Daarbij is een van de opvallendste verschijningen het lichtontwerp in de tunnel. Vrijdagochtend was een bijeenkomst waar dit aspect verder uitgelicht werd.

Herman Kuijer is de kunstenaar die het lichtkunstwerk heeft ontworpen. Hij houdt zich al langere tijd bezig met lichtkunst en heeft er al diverse grote projecten van voorzien. Toen hij aan dit project begon wilde hij dat de tunnels er van buiten uit zouden zien als een bioscoopscherm. Een bioscoopscherm is altijd omgeven door en donker kader.
Bij de Marstunnel is hij uitgegaan van twee tunnels.
“Eén gedeelte is voor het verkeer maar daarnaast is er ook een fiets- en voetpad. Die worden gescheiden door pilaren. Het licht verplaatst zich door de twee gedeelten in tegenovergestelde richting. Dan ontstaat er een plek waar de twee kleurenwerelden elkaar ontmoeten.” legt hij uit.

Mede door de ribben in de tunnel ontstaat er een heel speciale kleurengoed op de wand. Veiligheid is steeds een belangrijk aspect geweest bij het ontwerp.
“Mensen moeten zich veilig voelen in de tunnel, dat was erg belangrijk. Ik hoop dat het kunstwerk mensen uitnodigt de tunnel in te gaan. In plaats van dat er angst is om de tunnel door te gaan.”

In de Kostverloren tunnel heeft hij ervoor gekozen om de wanden ook in kleuren te laten schilderen waardoor een heel speciaal effect ontstaat. Hierdoor mengen de geschilderde kleuren met lichtkleuren waardoor er steeds andere kleurcombinaties ontstaan.

Een wandeling door de tunnels maakt nog beter duidelijk wat hij bedoelde. In de Kostverlorentunnel ontstaan steeds andere, nieuwe kleuren in hele mooie zachte tinten Als je van de ene naar de andere wand kijkt en weer terug dan merk je dat de kleuren veranderd zijn maar dat de lichtsterkte hetzelfde is. Het veroorzaakt een rust, een verstilling.
De veranderende kleuren werken betoverend en nodigen uit de tunnel in te gaan. Tijdens de wandeling door de tunnel werd het idee geopperd om tijdens bijzondere feestdagen de tunnel af te sluiten en er een band of orkest te laten spelen om op die manier het licht, de kleuren en de muziek in elkaar over te laten gaan. Hierop werd door de aanwezigen enthousiast gereageerd.

Hoewel de lichteffecten de afgelopen dagen al te zien waren, kan iedereen ze morgen vanaf 15:30 van dichtbij bekijken.

Bekijk de foto'sGerelateerd