Lindsay (13), ondernemer in Zutphen, roept gemeente op tot hulp

22-11-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Ze is pas 13 jaar en ze is al ondernemer. Lindsay is een van de vele kinderen die bij het WALHALLAb haar kunsten tot een onderneming verheven.

“Ik heb dit jaar bij het WALHALLAb een hele grote klus gedaan in het nieuwe natuurgebied de Millingerwaard bij Nijmegen. Voor Staatsbosbeheer heb ik samen met een teammedewerkers de prachtige toegangspoorten gebouwd,” zo vertelde Lindsay maandag tegen de gemeente. “Daarnaast ben ik ook succesvol met meubels restaureren.”

Linday wilde met haar verhaal het belang van het WALHALLAb benadrukken, en de gemeente oproepen te helpen met het vinden van een nieuw onderkomen.

De werkplaats voor jongeren kan niet langer in de ruimtes naast de Kruittoren blijven werken.
Op de plek van het WALHALLAb wordt ruimte gemaakt voor kantoren. De werkplaats zat sinds 2014 op de locatie.

Doorstart 
Volgens Reinier Snel, projectcreator bij WALHALLAb, is er goed overleg met de gemeente. “Maar de nood is hoog”, aldus Snel. Als er geen alternatief is, komen de arbeidsintegratieplekken in gevaar.

Snel zegt dat ze het liefst in Zutphen willen blijven, bij het centrum omdat de kinderen dan het makkelijkste naar hen toe kunnen komen. Maar als het niet anders kan, zullen ze uitwijken naar een andere gemeente.

Wethouder Withagen zegt dat er een goed gesprek heeft plaatsgevonden en dat veel is uitgesproken over wat nodig is. “Er is een structurele oplossing nodig. Een tijdelijke oplossing is niet handig omdat een werkplaats inrichten veel tijd kost.” Volgens Withagen is de zoektocht naar een structurele oplossing ook lastig, omdat de locatie wel aan het bestemmingsplan moet voldoen.

“Samen verkennen we meerdere opties”, zegt Withagen. De gemeente hoopt dat ze rond januari het WALHALLAb een doorstart kunnen laten maken.

Onmisbaar
Voor Lindsay is het WALHALLAb onmisbaar. “Ik had best een rottijd achter de rug en wilde met hulp van mijn pleegouders en de mensen van het WALHALLAb echt met mijn talenten aan de slag.”

Volgens Lindsay is het WALHALLAb voor veel jongeren een ‘superplek’.

“We kunnen er veel van leren en doen. En we krijgen ook heel veel bezoekers die zoiets als het WALHALLAb nog nooit gezien hebben. Nu hebben we geen werkplaats meer. Dat vinden wij vreselijk.”

Bij WALHALLAb komen jongeren om creatieve projecten uit te voeren. De leerlingen, vaak met een moeilijk verleden, kunnen hier de handen uit de mouwen steken. 

In november 2016 kreeg de werkplaats nog de Janusz Korczakprijs voor vernieuwend en uitdagend onderwijs.