Lokale omroep stuurt brandbrief naar gemeente over kosten

27-11-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De lokale omroep van Zutphen, B-FM, heeft een brandbrief geschreven aan wethouder Rene Sueters en de raad. Volgens voorzitter Pieter Krommenhoek heeft B-FM last van slinkende reserves door een toename van de kosten, waar de inkomsten gelijk zijn gebleven.

Subsidie
De gemeente ontvangt elk jaar van het rijk circa 25.000 euro voor het in stand houden van de lokale omroep. Hiervan wordt 19.200 euro daadwerkelijk gesubsidieerd aan B-FM.

“Onze uitgaven bedragen elk jaar ongeveer 17.000 euro: 12.000 voor de huur en 5.000 voor vaste lasten zoals contributies, Buma/Stemra (muziek royalty’s, red.) en abonnementen.” Zo staat te lezen in de brief.

Daarmee is de huur de laatste jaren verdubbeld, sinds de lokale omroep weg moest uit hun locatie aan de Laarstraat 66. B-FM verhuisde van de Laarstraat, via de Hanzehof en het oude gemeentehuis van Warnsveld naar ’t Warnshuus op het Dreiumme waar ze nu zitten.
Hoewel er geld ‘overblijft’, is dit geld nodig voor korte termijn uitgaven zoals het onderhoud van de zender, een nieuwe website of benodigde opnamerecorders. Al met al staat er op korte termijn nog uitgaven van ongeveer 12.000 euro te wachten.

“Op basis van onze technische infrastructuur en het voortschrijden van de techniek schat ik minimaal een jaarlijks bedrag van 3.000 euro in aan reguliere vervanging.”

Toenadering
B-FM vraagt nu bij de gemeente om hun situatie te bekijken. “Onderschrijft de gemeente de zin en noodzaak van een lokale publiek omroep? Is de gemeente bereid ons met de volledige bedrag vanuit de VNG te subsidiëren? Is de gemeente bereid in onze huisvesting te voorzien tegen een aanvaardbare huur?” zijn enkele van de vragen die opgeworpen worden.

De gemeente heeft nog geen antwoord gegeven op de brief.

Samenwerking
Om kosten te besparen en een completer aanbod te krijgen, wordt ook samenwerking met andere regionale omroepen gezocht. De eerste stappen richting regionale samenwerking zijn onlangs gezet met het oprichten van de stichting RTV Stedendriehoek door de lokale omroepen van Apeldoorn, Brummen, Deventer, Voorst en Zutphen.

Ook is de ambitie om een regionaal nieuwsprogramma in de ochtend te maken. Met de samenwerking, en daarmee een groter bereik, hoopt de zender ook meer reclame-inkomsten te kunnen genereren.
B-FM is in Zutphen te beluisteren via 106.1 FM.Gerelateerd