LUX – HET GEHEIMZINNIGE LICHT Jesse Stael

24-01-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Op 1 februari verschijnt ‘LUX – Het geheimzinnige licht’. Dit spannende, hartverwarmende en ontroerende verhaal voor lezers vanaf 10 jaar werd geschreven door debuterend auteur Jesse Stael, die met zijn vriendin en zoon in Zutphen woont.

“ …In de zomer van 2003 veranderde ons leven voorgoed. Het begon met een licht dat door de nachtelijke hemel scheerde en me wekte uit een diepe slaap. Aanvankelijk dacht ik dat het een auto was die de oprit opreed om mijn tweelingzussen thuis te brengen na een feest. Ik stapte uit bed, liep naar het raam en keek naar buiten. Maar ik zag geen auto op de oprit, en ook niet op straat.

Ik keek omhoog en daar was het: een helder wit licht in de lucht dat over Solsbury Hill en de velden van boer Ortiz vloog, waar de grote witte windmolens stonden. Het licht bereikte Blue Ridge Forest, bleef even zweven en verdween vervolgens achter de toppen van de naaldbomen. Wat was het? Een meteoor? Een vuurbal? Ik had geen idee. Even dacht ik aan een ufo, maar ik besefte dat dat dom was. Ik tuurde in het donker en zocht naar het huis van Lindsay, dat verderop in de straat stond. Haar gordijnen waren open...”

 Onzekere toekomst

Jesse Stael (1988) werd geboren in Zutphen en woonde in Warnsveld, maar verhuisde op elfjarige leeftijd naar Italië. De hete zomers aan het Lago Maggiore inspireerden hem om zijn debuutroman LUX- Het geheimzinnige Licht te schrijven. In een periode van enkele maanden schreef Jesse dit verhaal over vriendschap en loyaliteit en deed zijn herinneringen van een onschuldige jeugd met onzekere toekomst herleven op papier.

Een andere wereld

Hoewel het boek tot op zekere hoogte een fictief verhaal is, heb ik geprobeerd om de fundamenten van mijn jeugd en de loyaliteit die je tegenover elkaar als vrienden voelde te herscheppen,’ legt Jesse uit. 'Ik ben nu zelf een vader van een prachtige zoon en ik ben me maar al te goed gaan realiseren dat de wereld van kinderen en tieners niet zo veilig is als we onszelf soms doen geloven. Er is een hele andere wereld waar wij als volwassenen niks of weinig vanaf weten. Soms is die wereld beangstigend en intimiderend en heb je elkaar hard nodig om je er doorheen te slaan.'

Onvoorstelbare keuzes

De kundige balans tussen de onschuld van de jeugd en de harde realiteit van volwassen worden, en het leren vertrouwen in iets buiten jezelf om, maakt LUX tot een bijzonder boek dat de lezer boeit en aangrijpt. Zowel spannend als grappig en herkenbaar verhaalt LUX over een groep vrienden die met onvoorstelbare keuzes wordt geconfronteerd.

Vreemde paar jaar

Het is voor mij ook een vreemde paar jaar geweest en ik heb de nodige dingen meegemaakt,’ zegt Jesse. 'Ondanks dit ben ik vader geworden, werk ik nu met vluchtelingen en vond vorig jaar hernieuwde energie om weer te gaan schrijven en mijn werk te delen. Daarom ging ik op zoek naar een uitgever en vond de ideale partner in Veltman Uitgevers. Dit boek is een stukje van mij, en nu een stukje van jullie.'

LUX – Het geheimzinnige licht

 
Prijs: € 15,00

Omvang: 114 pagina’s, gebonden, glow in the dark omslag

Formaat: 14 x 21,5 cm

ISBN: 978 90 483 1691 5

Verschijnt: februari 2019

NUR: 283

Leeftijd: 10+