Marc Dullaert opent eerste tentoonstelling KidsRights in Zutphen

09-07-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – KidsRights, de organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen en die jaarlijks een Nobelprijs voor de Vrede aan kinderen uitreikt, komt voor het eerst met een gloednieuwe tentoonstelling naar Zutphen.

Tegelijkertijd met World Press Photo is deze tentoonstelling vanaf vrijdag 15 juli in de Walburgiskerk te zien. De oprichter en voorzitter van deze organisatie, de in Zutphen geboren oud-kinderombudsman Marc Dullaert spreekt tijdens de officiële opening donderdag.

Dullaert richtte KidsRights in 2003 op, met als doel op te komen voor de rechten van kinderen. Als voorzitter van de organisatie is hij ook zelf bij de officiële opening van de tentoonstelling in Zutphen.

Een jaar na de oprichting ontstond het idee om een Nobelprijs voor de Vrede aan kinderen uit te reiken. Dullaert werd getriggerd door een reportage over een dappere Pakistaanse jongen van twaalf jaar die opstond tegen kinderarbeid en dat moest bekopen met zijn leven.
„Kinderen zijn niet alleen kwetsbaar, maar ze dragen ook een enorme kracht in zich en kunnen veranderingen teweegbrengen in de wereld”, aldus Dullaert. Hij wil hen een platform bieden waar ze hun boodschap kunnen vertellen. Zo ontstond de International Children’s Peace Prize.

Sinds 2005 wordt deze prijs jaarlijks toegekend aan een kind dat op een moedige en uitzonderlijke wijze opkomt voor de rechten van kinderen. De winnaars ontvangen naast een bronzen beeld ook een studiebeurs. Tevens investeert KidsRights een geldprijs van 100.000 voor kinderhulpprojecten in het land van de winnaar. De allereerste Kindervredesprijs was voor Nkosi Johnson, die opkwam voor de rechten van kinderen met aids. Als voorzitter van de World Summit of Nobel Peace Laureates reikte Michail Gorbatsjov deze prijs postuum uit.

World Press Photo 2016
In de expositie in Zutphen, die nog niet eerder elders getoond is, maken de bezoekers kennis met de Kindervredesprijswinnaars.
De tentoonstelling is te zien in de Credokapel van de Walburgiskerk. De entreekaart van World Press Photo Zutphen geeft zowel toegang tot World Press Photo 2016 als KidsRights. Kaarten kosten 5 euro per persoon.

World Press Photo is van 15 juli tot en met 7 augustus te zien (Kids Rights tot en met 4 augustus).Gerelateerd