Marstunnel 14 november feestelijk geopend

22-10-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Op zaterdag 14 november is de feestelijke opening van de Marstunnel en  Kostverloren in Zutphen. De opening start om 15.30 uur bij de tunnel Kostverloren, aan de kant van Noorderhaven. Alle inwoners zijn welkom om mee te gaan met een optocht door de beide tunnels. Daarbij is de enige voorwaarde dat de vervoersmiddelen ongemotoriseerd zijn.

De opening vindt plaats in het bijzijn van vertegenwoordigers van onder andere gemeente, provincie Gelderland, ProRail en NS.

De Marstunnel verbindt de IJsselkade met de Coenensparkstraat en is bedoeld voor gemotoriseerd verkeer. Ook fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van deze tunnel onder het spoor door. Kostverloren is alleen bedoeld voor fietsers en voetgangers en is een directe verbinding tussen Nieuwstad en Noorderhaven.

Samenwerking
De aanleg van de tunnels Kostverloren en Marstunnel ging van start in 2013. Ze zijn gebouwd door aannemer BAM Infra, in opdracht van spoorwegbeheerder ProRail. Eindopdrachtgever is de gemeente Zutphen. De tunnels zijn bekostigd door het Rijk, de provincie Gelderland en de gemeente Zutphen. Ze vormen één van de vele investeringen die ProRail, NS en gemeente Zutphen de afgelopen jaren hebben gedaan in de Zutphense spoorzone. “De tunnels vormen een belangrijke verbinding tussen de binnenstad, Noorderhaven en bedrijventerrein De Mars”, zegt verantwoordelijk wethouder Oege Bosch. “Ze zijn dan ook van groot belang voor Zutphen. Niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor de mensen die hier werken of op bezoek komen. Voor de uitvoering hebben we intensief overleg gehad met de omgeving over de verkeersstructuur, de aanleg van groen en de vormgeving van de tunnels. Vooral de bewonerscommissie van het Stationsplein verdient een dikke pluim, want zij hebben hier veel energie in gestoken.”

Bijzonder licht
In beide onderdoorgangen speelt licht een bijzondere rol. Lichtkunstenaar Herman Kuijer tekende voor het ontwerp. Tijdens de opening is hiervan een unieke demonstratie te zien op de klanken van een Zutphens koor.

Overweg dicht
De nieuwe tunnels vervangen de Overweg en de onderdoorgang van de Havenstraat onder de Oude IJsselbrug. Dus als op 14 november om 18.00 uur de Marstunnel open gaat voor autoverkeer, wordt de Overweg afgesloten. De Havenstraat gaat vanwege werkzaamheden maandag 9 november al dicht. Het parkeerterrein bij het Koelhuis is tot de opening van de Marstunnel nog wel via deze weg bereikbaar.Gerelateerd