Meer 'moeite' doen om van restafval af te komen in de Zuidwijken

17-11-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Inwoners van De Waarden en Stokebrand moeten meer moeite gaan doen om van hun grove afval af te komen. Dat is het idee van gespiegeld inzamelen, een project om de afvalproductie van de Zutphenaren te verminderen.

Op dit moment is er nog 142 kilo restafval per persoon in Zutphen. De gemeente wil dit tegen 2020 terug hebben gebracht naar 120 kilol

Gratis ophalen
Bij gespiegeld inzamelen worden inwoners gestimuleerd om gescheiden afval in te zamelen. De herbruikbare gescheiden fracties worden aan huis opgehaald en het restafval kan op elk moment dat het de bewoners uitkomt worden gedeponeerd in ondergrondse containers die in de wijk worden geplaatst.

Aan de bewoners van de wijken wordt vooralsnog de keuze gelaten om hun grijze minicontainer te behouden of in te leveren. De inzamelfrequentie van de grijze minicontainers wordt echter teruggebracht naar eenmaal per 8 weken. Hiermee worden bewoners gestimuleerd de hoeveelheid restafval te beperken.

Op verzoek van woonbedrijf Ieder1 zullen bij de appartementencomplexen ondergrondse containers worden geplaatst voor plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD), GFT en oud papier. Hierdoor is een groot aantal minicontainers dat nu bij die complexen staat overbodig. Daarmee verbetert volgens de gemeente het straatbeeld.

Rest van Zutphen
In de wijk Noordveen wordt al op deze manier gewerkt. Toch wordt er naar de situatie in de Zuidwijken gekeken voordat het concept in de rest van de gemeente wordt uitgerold. De invoering bij De Waarden en Stokebrand gaat in overleg met de bewoners.Gerelateerd