'Met muziek kom ik in contact'

21-01-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Bij binnenkomst valt het meteen op. Hier woont iemand die veel met muziek bezig is. Piano, accordeon, dwarsfluit en een koffer vol met eenvoudige instrumenten van ratel tot triangel.

Hier woont de Zutphense Hanneke Lamers, een muziektherapeute die zich heeft toegelegd op muziek bij mensen, voornamelijk kinderen, met een meervoudige complexe handicap. Ze hanteert muziek als middel om met hen in contact te komen, de kinderen plezier te bezorgen en hen belevingen te geven die buiten het normale dagelijkse patroon liggen.

“Voor mensen met een meervoudige complexe handicap is communiceren met de omgeving anders dan in het normale dagelijkse leven. Deze mensen hebben zowel een ernstige lichamelijke handicap als een verstandelijke beperking. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan iemand die blind is en daarnaast functioneert op het niveau van een drie jarige. Muziek is dan een goed middel om in contact te komen, die persoon een aangename tijd te geven en iets te leren. Ik geef dan een, voor ons, eenvoudig instrument, een triangel. Voor ons eenvoudig, maar voor die persoon kan het complex daarmee om te gaan. Je moet het wel met twee handen bespelen en de triangel moet op de juiste manier vastgehouden worden om er en mooi geluid uit te krijgen. Ik pak dan zelf een instrument, bijvoorbeeld de accordeon, en samen maken we muziek. Hierbij pas ik mijn muziek dan aan op de triangel. Op die manier communiceren we. Soms zingen we er dan ook bij. Dat hoeven gen woorden te zijn, het kan ook met klanken.”

Lamers neemt de grote koffer met instrumenten altijd mee. Sommige mensen genieten alleen daar al van en vinden het heerlijk om er flink in te graaien en dingen uit te proberen. Op die manier spelen ze met een heel spectrum aan geluiden. Samen proberen ze er dan iets moois van te maken. Dit heeft tot gevolg dat men er niet alleen veel plezier aan beleeft maar ook leert. Ieder instrument moet op een andere manier vastgehouden worden om het te bespelen. Het gegeven dat, als je dit goed doet, er een mooi geluid uit komt stimuleert mensen om deze, soms moeilijke, handelingen te leren.

“Mensen met en meervoudige complexe handicap zijn voor hun dagelijks leven vaak afhankelijk van de omgeving. Die moet tenslotte veel voor hen bepalen. Met muziek kan ik dat soms omdraaien. Ik heb een cliënt die ook nog autisme heeft. Als hij een instrument pakt en begint te spelen, speel ik mee. Als hij stopt, dan stop ik ook. Dat kan zo lang doorgaan want hij ervaart dan wat hij bepaalt wat er gebeurt. Voor hem is dat nieuw en hij beleeft er erg veel plezier aan.”

Veel mensen ervaren het musiceren als plezierig en ontspannend. Dat geldt ook voor mensen met en meervoudige complexe stoornis. Vaak gaat er dan een nieuwe wereld voor hen open.
Wilt u meer weten over het werk van Hanneke Lamers dan kunt u hier terecht.Gerelateerd