Minder stemlokalen voor raadgevend referendum

07-01-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Voor het aankomende referendum heeft de gemeente besloten om minder stemlokalen te openen. Het gaat over het raadgevend referendum over het Associatieovereenkomst met Oekraïne.

“Meerdere bronnen (Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB)) hebben gemeld dat de verwachting is dat de opkomst bij het raadgevend referendum waarschijnlijk laag zal zijn.” zo staat in het besluit te lezen.

Het aantal stemlokalen zal daarom van 25 (het aantal wat gebruikt werd bij de laatste verkiezingen) teruggedrongen worden tot 18.

“We hebben voorzichtig gehandeld nog”, laat burgemeester Arnold Gerritsen weten. “We hebben gelet op de spreiding van de stemlokalen. We willen geen extra drempel veroorzaken om niet te stemmen omdat een stemlokaal te ver weg zou zijn.”

Het raadgevend referendum vindt plaats op 6 april dit jaar.  

Associatieverdrag
De stemming zal 'voor' of 'tegen' het associatieverdrag zijn. Het actiecomité GeenPeil voerde in september 2015 een grote campagne om het referendum aan te vragen. Er waren meer dan 300.000 geldige handtekeningen nodig om het referendum door te laten gaan.
Op 14 oktober 2015 maakte de Kiesraad duidelijk dat er, na een steekproef, 427.000 verzoeken geldig waren. Daarmee zal het referendum doorgang vinden.

Het raadgevend referendum is pas geldig bij een opkomstpercentage van ten minste 30 procent van het totale aantal kiesgerechtigden. Bij een geldig raadgevend referendum komt de goedkeuringswet van het associatieverdrag opnieuw tot stemming. De Tweede en Eerste Kamer zijn niet verplicht om de uitslag van het raadgevend referendum te volgen. Wel vindt een meerderheid in de Tweede Kamer dat de uitslag moet worden overgenomen. Het kabinet heeft aangegeven de uitslag 'heel serieus' te nemen.

Meer informatie over het associatieverdrag is hier te vinden.

Locaties
Op 6 april kan er op de volgende 18 locaties gestemd worden.

Oude Stadhuis, ’s Gravenhof 1
Het Bornhof, Hobbemakade 246
 Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstr. 106
Lokaal Emmanuelkerk, M de Ruyterstraat 2
De Lunette, Coehoornsingel 3
De Polbeek, van Dorenborchstraat 1
St. Elisabeth, Geweldigershoek 39
School Theo Thijssen, Mulderskamp 164
Serviceflat De IJssel, Emmerikseweg 252
School De Parel, Het Zwanevlot 316
Buurthuis De Uitwijk, De Brink 116
Ziekenhuis Zutphen, Den Elterweg 77
Lea Dasbergschool, Marga Klompelaan 2
Educatief Centrum De Mene(1), Markolle 1
Chr.School Arcade, Het Horseler 1
De Kei, Bussenweide 2
’t Warnshuus, Dreiumme 43
Zorg-wooncentrum den Bouw, Abersonplein 9Gerelateerd