Minderjarige vluchtelingen gaan begeleid wonen in Zutphen

21-12-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – In Zutphen zullen vanaf half januari alleenstaande minderjarige vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud. Alle jongeren hebben een status, wat inhoudt dat ze in Nederland mogen blijven wonen.

Zutphen heeft net als alle andere gemeenten in Nederland de verplichting om vluchtelingen met een status te huisvesten. Naast deze 36 vluchtelingen moet de gemeente Zutphen waarschijnlijk nog circa 94 vluchtelingen met een status huisvesten in 2016  (taakstelling van 130 in totaal).

De 36 alleenstaande minderjarige vluchtelingen gaan verspreid over de gemeente Zutphen onder begeleiding wonen. 24 jongeren krijgen onderdak in zes woningen van Woonbedrijf ieder1. Daarnaast gaan 12 jongeren samen in één huis wonen. Dit is de centrale woning. De begeleiding is in handen van Pactum, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp. Daarnaast hebben alle jongeren een eigen voogd.

Coby Pennings, wethouder Wonen: “Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze jongeren een thuis en toekomst te geven. Ik ben blij dat we op deze manier invulling kunnen geven aan de opdracht die wij hebben om statushouders te huisvesten. Het mooie is dat deze jongeren in Zutphen kunnen blijven wonen en dus direct kunnen beginnen met integreren in onze gemeente. Ze gaan straks hier naar school en kunnen vrienden maken. Ik vind het daarnaast enorm belangrijk dat er op deze manier voldoende sociale huurwoningen voor de reguliere woningzoekenden overblijven en dat de opvang kleinschalig is en gespreid over de gemeente.”Gerelateerd