Moeite met emoties en stofzuigers; Julliet legt leven met autisme uit

25-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – “Voor mij houdt het hebben van autisme in dat ik me vaak eenzaam voel. Ik kan moeilijk met contacten omgaan. Dat komt omdat ik geen gezichten kan 'lezen'. Ik zie de emoties en bedoelingen niet dat maakt het allemaal erg moeilijk. Het feit dat ik slechtziend ben maakt het allemaal nog een stukje moeilijker.”

Dit zegt Julliet. Zij heeft autisme en zal 5 april tijdens de Week van het Autisme aan de hand van door haar gemaakte tekeningen zien wat het voor haar betekent om dit te hebben.

Chatten
Julliet merkt dat deze aandoening in het dagelijkse leven tot vervelende situaties leidt: “Waar ik het meeste moeite mee heb zijn de dubbele boodschappen, bijvoorbeeld, iemand die vriendelijk praat maar toch boos is. Dat is voor mij erg verwarrend. Ook situaties als mensen erg overheersend zijn zodat ik niet aan bod kom en daardoor merk dat het gesprek niet de gewenste kant op gaat zijn erg moeilijk voor me. Ik kan er alleen mee omgaan door erg boos te worden of door dicht te klappen.”

Julliet: “Wat wel goed lukt is chatten, al moet ik de betekenis van de emoticons nog even goed leren.”

Herstellen van stofzuigers
Daarnaast zijn er alledaagse dingen waar Julliet heel naar van wordt: “Waar ik absoluut niet tegen kan is het geluid van stofzuigers, schuurmachines en zo. Ook het geluid van vuilniswagens en klepperende afvalbakken komt bij mij erg hard binnen. Ik kan dan alleen maar erg hard weglopen en meestal duurt het dan meer dan één uur voordat ik hersteld ben.”

Zij spreekt op 5 april in Wijkcentrum Waterkracht. “Mijn boodschap aan mensen over autisme? Dat mensen die anders zijn het echt vaak goed bedoelen. Mensen moeten verder kijken dan hun eigen wereld. Gooi de vooroordelen overboord en zet je gevoelsknop aan.”

Presentaties
In het wijkcentrum organiseert het Platform Maatschappelijk Ondersteuning (PMO) onder leiding van Liesbeth van Burken, een informatiemarkt van 15.30 uur tot 19.00 uur over autisme.

Onder het motto: Hoe autistisch is Zutphen; 'Een andere blik verrijkt je bestaan.' vinden presentaties plaats en is er en informatiemarkt. Julliet maakt hier ook haar opwachting.

Wereld Autisme Dag
Twee april is de, door de Verenigde Naties uitgeroepen Wereld Autisme Dag. Om die reden vindt in Nederland van één tot en met acht april vindt in Nederland de week van het autisme plaats. Het is voor de achtste keer dat deze in Nederland georganiseerd wordt. Het thema van deze week, die in Nederland georganiseerd wordt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme is 'Jong en AUT'.

Er is voor dit thema gekozen om het belang van vroeg herkenning en erkenning van autisme onder de aandacht te brengen. Dit, om te voorkomen dat autisme pas op latere leeftijd gediagnosticeerd wordt waardoor mensen soms jarenlang met onbegrepen problemen onnodig geworsteld hebben.

Autisme is een aangeboren aandoening die ervoor zorgt dat de informatie die binnenkomt op een andere manier in de hersenen wordt verwerkt. Je kunt aan mensen niet zien dat ze autisme hebben en daarnaast kent de aandoening vele uitingsvormen. In Nederland zijn bijna 200.000 mensen met autisme, dat is ruim 1 procent van de bevolking.

Programma
5 april wordt in Wijkcentrum Waterkracht (Ruijs de Beerenbrouckstraat) een informatiemarkt georganiseerd. Entree is gratis. Het programma is als volgt:

15.15 inloop
15.30 opening
15.45 tekeningen en indrukken n.a.v het programma van Filemon Wesselink over autisme
16.15 omgaan met prikkels in je werk
16.45 hoe maak ik mijn droom waar
17.15 informatiemarkt en pauze met hapje(s) van Het Dagelijks Bestaan
17.45 passend onderwijs en autisme
18.15 workshop ZutphenActief met Mars Bentum dans
18.45 afsluiting

Dagvoorzitter is JanKees Dieleman vanuit het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG ).

Voorafgaand aan de week van het autisme heeft Ixta Noa op 28 maart is er een thema avond over over dit onderwerp aan de Stationsstraat 1. Het volledige programma van deze avond staat HIER.Gerelateerd