Moet Zutphen het bestaan van de voedselbank garanderen?

07-11-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Moet het bestaan van een voedselbank gegarandeerd zijn? Dat was maandagavond de discussie bij de gemeente Zutphen.
De SP had een motie ingediend waarin de gemeente opgeroepen werd het voortbestaan van de voedselbank te garanderen 'zolang er mensen in armoede leven'.

In tegenstelling tot de normale gemeentelijke discussies, die in de regel over beleid en regelgeving gaan, ging het hier om een principekwestie.

De discussie werd aangeslingerd door het nieuws dat de voedselbank rond de kerst uit hun pand aan de Groenmarkt moet.
De gemeente helpt met het vinden van een nieuw onderkomen. Op dit moment worden vijf locaties onderzocht.

Hoewel de meeste partijen de noodzaak van de voedselbank wel inzien, vinden zij het geen gemeentelijke taak om deze te garanderen. De voedselbank wordt gerund door particulieren en is afhankelijk van liefdadigheid. Onder meer de VVD, de ChristenUnie en D66 vinden dat deze situatie zo moet blijven. De partijen zien liever dat er gewerkt wordt naar een beleid dat het bestaan van de voedselbank overbodig maakt.

Hoewel het garanderen volgens de partijen geen gemeentelijke taak is, zal het college binnenkort wel bij de raad aankloppen voor steun.
Omdat de Zutphense voedselbank voorheen gratis in het pand mocht blijven, was gemeentelijke steun niet nodig. Op een nieuwe locatie waarschijnlijk wel.

“Het college zal binnenkort naar de raad komen met een nieuw convenant voor de voedselbank. Ook zullen wij vragen om een financiële bijdrage om herhuisvesting mogelijk te maken.” zei wethouder Annelies de Jonge.