Morgen, 31 maart, herdenking IJsselkade

30-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Vrijdag 31 maart wordt in Zutphen herdacht dat 72 jaar geleden, tien verzetsstrijders op de IJsselkade werden terechtgesteld. In opdracht van de beruchte SS'er Ludwig Heinemann, ook wel het beest van Zutphen genoemd, werden Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonneberg op de IJsselkade gefusilleerd.
Hun lichamen werden in de IJssel gedropt. Wonder boven wonder heeft W. van Benthem de executie overleefd. Een kogel ketste af op een knoop van W. van Benthem, dit redde zijn leven. Hij hield zich voor dood en kon zich in veiligheid brengen nadat ook hij in de IJssel werd gegooid. Op vrijdag 31 maart 2017 om 10.30 uur worden de slachtoffers van deze laffe daad herdacht bij het monument op de IJsselkade. Ruim 50 leerlingen van de Zutphense basisschool De Bongerd zullen aanwezig zijn bij de herdenking. Een aantal leerlingen uit groep 8 zal gedichten voordragen.
Daarnaast worden er kransen gelegd en zullen de families Boxart, Van Veelen, Heemstra en wethouder Coby Pennings een toespraak houden.