Muggen: waarom ik en wat helpt?

01-08-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het is elke zomer een plaag, en iedereen zoekt naar oplossingen: de muggen.

’s Nachts houdt het gezoem je wakker, en overdag is het krabben omdat ze je toch te pakken hebben gekregen. Nog erger is misschien wel de partner, die goed uitgerust wakker wordt zònder de jeukende bulten.

Het begin

Het begint allemaal bij stilstaand water. Hier leggen muggen duizenden eitjes. De vrouwtjesmuggen die daaruit komen voeden zich met bloed tijdens het aanmaken van eitjes. De mannetjes leven uitsluitend van onschuldige substanties, zoals nectar.

De jeuk

De jeuk van de muggenbeet komt omdat de mug zijn ‘speeksel’ toevoegt aan je bloed. Dit is nodig omdat het bloed anders te snel zou stollen. In het speeksel zitten verschillende stoffen. Na de beet gaat het lichaam reageren op deze stoffen.

Het is een kleine allergische reactie. Hierdoor maakt het lichaam histamine aan. Dat heeft verschillende effecten. Zo gaan de bloedvaatjes rondom het gebied open staan waardoor de bult rood wordt. Ook is de allergische reactie verantwoordelijk voor de jeuk.

Aantrekken en afstoten
Waarom is de een zoveel aantrekkelijker voor muggen dan anderen? Het heeft niks te maken met ‘de smaak van je bloed’. Ze vinden mensen door de CO2 die we uitademen. Dat trekt de muggen aan.

Daarna is het meer de geur van je lichaam. Welke geur het dan precies is waartoe muggen zich aangetrokken voelen, is niet bekend. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen zijn wel bezig met een onderzoek hierna.

Daarbij kijken zij naar de verschillende geuren die de bacteriën op de huid produceren. De samenstelling daarvan zou van invloed kunnen zijn. Zij hopen een middel te ontwikkelen om muggen te weren.

Een parfum kan daardoor het werk van de muggen verstoren. De geur van citroen werkt daarbij zeer afstonden voor muggen.
Daarnaast zijn er op de markt ook doosjes die hoge frequentie geluiden verspreiden tegen muggen. Deze werken helemaal niet: steekmuggen zijn immers doof. Bovendien: wie denkt veilig te zijn door met kleding te slapen, heeft het mis. Er zijn muggensoorten die dwars door kleding heen steken.