Musea Zutphen pas maanden later open op nieuwe locatie

11-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De officiële opening van het Hof van Heeckeren, de nieuwe huisvesting van de Musea Zutphen en de Archeologische dienst, vindt plaats in het weekend van 18 en 19 maart 2017. Aansluitend hierop is een openingsweek gepland met veel verschillende publieksactiviteiten. Dat is anders dan de planning oorspronkelijk aangaf; het Hof van Heeckeren had eind dit jaar klaar moeten zijn.

Verbouw en inrichting
Momenteel is de verbouwing van het stadspaleis Hof van Heeckeren aan het ’s Gravenhof nog in volle gang. Naar verwachting vindt de oplevering van het stadspaleis rond de zomer plaats. De oplevering van de Orangerie in de tuin waarin de entree, museumwinkel en multifunctionele ruimte zijn voorzien, volgt in november. Vanaf september wordt gestart met de bouw van de museale presentaties in de museumzalen in het Hof van Heeckeren. Hierna volgt de verhuizing en de inrichtingswerkzaamheden van de twee Musea Zutphen, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, en de Archeologische dienst.

Rijksmonumenten
Met de verhuizing van de Musea Zutphen wordt een impuls gegeven aan het ’s Gravenhof, het oudste plein van Zutphen én de plek waar de geschiedenis van Nederland begon. Hier zijn de oudste menselijke resten van ons land gevonden door de Archeologische dienst. De grond onder het ’s Gravenhof en directe omgeving is een archeologische rijksmonument.

Dit houdt in dat het een terrein is waar archeologische resten aanwezig zijn met een zeer grote wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde. Vanwege het belang voor de nationale geschiedenis heeft het terrein een rijks beschermde status.

De bijzondere status van archeologisch rijksmonument betekent dat veel werk is gemaakt van het archeologisch onderzoek en dat speciale maatregelen worden getroffen bij de bouwwerkzaamheden rondom het Hof van Heeckeren. Dit is de reden om in maart officieel open te gaan in plaats van eind dit jaar. Deze zorgvuldigheid is belangrijk en loont.

Dit blijkt wel uit de vondst van onder andere de verdedigingswal rond de palts en de kerk uit de 12e eeuw en een afvalkuil uit ongeveer 1450-1500 van de keuken van het hertogelijk hof. De meest aansprekende vondst is een Romeinse bronzen munt van keizer Constantijn de Grote uit 333-334.

‘Sneak previews’
In de loop van dit jaar zijn verschillende ‘sneak previews’ gepland voor genodigden en geïnteresseerden zodat de verbouwing en herinrichting van dichtbij kan worden gevolgd. Dat kan voor het eerst op zaterdag 4 juni aanstaande tijdens de ‘Dag van de Bouw’. Tijdens de ‘Dag van de Bouw’ is het Open Huis in het Hof van Heeckeren. Er worden rondleidingen gegeven en informatie verstrekt over de verbouwing en de (bouw)historie van het pand en over wat er in het Hof van Heeckeren te zien zal zijn nadat de Musea Zutphen en de Archeologische dienst erin zijn getrokken.Gerelateerd