Muziek voor je Brein!

24-09-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Van kinds af aan worden we omgeven door nieuwe prikkels; voor het eerst naar school, een groeiend sociaal netwerk, een carrière, een gezin. Allemaal situaties waarbij onze hersenen flink gestimuleerd worden en zich mede daardoor verder ontwikkelen.

Een ouder wordend brein

Naarmate we ouder worden vindt er een verouderingsproces plaats in onze hersenen. Een feit waar we op dit moment helaas nog weinig aan kunnen doen.
Wat echter opvalt is dat onze hersenen naarmate we ouder worden ook steeds minder gestimuleerd worden. De kwaliteit van de hersenen neemt dus niet alleen af maar ze krijgen ook nog eens minder prikkels te verwerken! Al vanaf ons 27e levensjaar zijn de eerste tekenen van achteruitgang in onze hersenen zichtbaar. Je brein actief houden is dus op jongere leeftijd al essentieel.

Een spelend brein?

Onderzoek heeft al talloze keren een positieve relatie tussen muziek en ons brein aangetoond. Toch geven onze hersenen het geheim hierachter nog maar moeilijk prijs. Onder andere de boeken ‘Singing in the brain’, geschreven door neuropsycholoog Erik Scherder en ‘Ons creatieve brein’ van Dick Swaab zorgden voor een kettingreactie aan gedachten over muziek en het brein. Ook vóór deze periode waren er al mensen die zich realiseerden dat muziek meer is dan een leuke hobby. Oliver Sacks beschrijft in het boek ‘Musicofilia’ geweldige voorbeelden van patiënten met ernstige neurologische aandoeningen waarop muziek een positief effect had.

Succesvolle pilot

Een onderzoek uitgevoerd in Barcelona richt zich op de vraag wat het leren spelen van een muziekinstrument met een volwassen brein doet en laat indrukwekkende resultaten zien. Al na enkele maanden pianoles liet onderzoek een verbetering van cognitieve functies zien en een verlaagde kans op depressie. Muziek voor je Brein biedt na een succesvolle pilot groepscursussen speciaal voor volwassenen boven de 55 jaar aan. In een cursus van tien weken maakt u kennis met de gitaar of de piano voor een betaalbare prijs. Enthousiast geworden? Dan kunt u gewoon door met een van onze vervolgcursussen. Het is ook mogelijk op een hoger niveau te beginnen wanneer u al wat meer ervaring heeft met het instrument. Bent u jonger dan 55 jaar? Mail ons dan gerust even om te vragen naar de mogelijkheden.

 Als u nog geen eigen instrument heeft is dit geen probleem. Er zijn al mogelijkheden om instrumenten te huren vanaf 3 euro per week. De cursussen vinden plaats in Zutphen en Doetinchem. Voor meer informatie of aanmelden kunt u terecht op onze website of neemt u telefonisch contact op met Merel Bakhuizen. https://www.muziekvoorjebrein.nl info@muziekvoorjebrein.nl 06-51887431