Nelly van de Velden ontvangt De Meander

11-01-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Tijdens het Zutphense Nieuwjaarsfeest ontving Nelly van de Velden uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen De Meander. De choreograaf en kostuumontwerper ontving deze gemeentelijke onderscheiding voor haar bijzondere inzet en prestaties in haar vak en als blijk van waardering en dankbaarheid namens de hele gemeente.

Balletkostuums

Nelly van de Velden-Derksen maakte in haar 50 jarige carrière vele balletkostuums voor bekende dansgezelschappen en choreografen in binnen- en buitenland. Ze produceerde onder andere kostuums voor gerenommeerde gezelschappen als Het Nationale Ballet, Scapino, het soloprogramma van Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het Züricher Ballett, Ballett am Rhein in Düsseldorf en de Scala in Milaan. Maar ook voor kleinere, experimentele groepen zoals Dansproductie en Krisztina de Châtel. Naast de vele producties die zij produceerde maakte zij ook vele kostuums voor balletten van de bekende Nederlandse balletdanser en choreograaf Hans van Manen. Haar werk kreeg nieuwe inhoud door ontwerpopdrachten voor choreografen zoals Heinz Spoerli, Krisztina de Châtel en Martin Schläpfer.

Gewenste toneelbeeld

Nadat Nelly van de Velden in 1968 haar coupeusediploma behaalde en enige ervaring in het naaldvak heeft opgedaan, werkt ze vijf intensieve jaren op het atelier bij Het Nederlands Danstheater. Een periode waarin Nelly op een lockmachine met rekbare stoffen leert werken en de kunst van het stofverven onder de knie krijgt. Als zij na die vijf jaar ook weet hoe je een ontwerptekening naar het gewenste toneelbeeld vertaalt en de stofvalling beheerst, start Nelly haar eigen bedrijf: Nelly van de Velden-Balletkostuumrealisatie. Als persoon bescheiden maar als vakvrouw uitbundig. Daarom is Nelly ook een van de 25 Zutphense uitblinkers in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zutphen.

Veel initiatieven

Naast haar drukke baan als coupeuse is Nelly druk als vrijwilligster. Ze is bij veel initiatieven in de stad betrokken. Zo is ze mede-organisator van een jaarlijks terugkerend festival in de Museumhaven op de Mars. Tijdens een aantal avonden in september wordt Aan tafel in ’t Brugschip georganiseerd. De schipbrug waar deze etentjes worden georganiseerd heeft zij gerestaureerd. Ook maakt Nelly van de Velden kostuums voor het Beethovenfestival. Ze heeft een groot hart voor het historisch erfgoed van Zutphen en werkt mee om deze gebouwen in te zetten voor culturele doeleinden.