Nieuwe Marstunnels kost Zutphen 20.000 per jaar

10-04-2017 Nieuws Peter van de Ven

ZUTPHEN – De Marstunnel en fietstunnel Kostverloren kosten de Zutphense gemeenschap jaarlijks 20.000 euro. Dat blijkt uit cijfers die Zutphen24 opgevraagd heeft.

Op 14 november 2015 opende de Zutphense Marstunnel en fietstunnel. De tunnels, met speciale kunstzinnige verlichting, kostte in totaal zo’n 30 miljoen euro.

Garantie
“De leverancier van de verlichting heeft garantie gegeven, welke momenteel nog steeds in werking is. Vanaf de periode juni 2017, is er sprake van een regulier beheer met contractuele onderhoudsafspraken met de leverancier.” Zegt een woordvoerster van de gemeente Zutphen.

Het schilderwerk wordt ook jaarlijks onderhouden. Dit wordt uitbesteed aan een lokale schilder die daar 5000 euro per jaar voor krijgt.
“Periodiek worden de wanden gecontroleerd op graffiti en bijgehouden.” Dit, samen met vernieling door smerigheid, zwarte stiften, etensresten en vuurwerk, worden door de schilder afgehandeld.

Volgens de gemeente valt de vandalisme aan de tunnels echter mee.

Verlichting
De kosten van beheer en onderhoud van de verlichting en bijbehorende technische installatie bedraagt 15.000 euro per jaar. “De armaturen en installatie moeten tweejaarlijks worden gecontroleerd, lampen moeten worden vervangen, eventuele beschadigde armaturen moeten worden vervangen.” Aldus de woordvoerster. “Met de leverancier van de verlichting zijn beheer- en onderhoudsafspraken in de maak.”

Vervanging
Opgeteld is er sprake van 20.000 euro jaarlijkse structurele beheer- en onderhoudskosten voor de onderdoorgangen per jaar. De toename van beheerkosten is meegenomen in de areaaluitbreiding van het gebied ‘Noorderhaven en openbare ruimte’.

Naar verwachting krijgt de verlichtingsinstallatie krijgt in 2023 een grote onderhoudsbeurt. Dan wordt gekeken of de lampen worden vervangen met nieuwe, efficiëntere led-lampen. De armaturen zelf blijven gehandhaafd. Voor de grote onderhoudsbeurt in 2023 wordt een reservering gemaakt in de begroting.