Nieuwe poging voor snel internet in buitengebied Zutphen

19-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Zutphen gaat samen met zes andere gemeente zich inzetten om snel internet in het buitengebied te realiseren.

Zij willen een leeg buizenstelsel in het openbare gebied aanleggen. Dit kan gebeuren als tenminste één internetprovider toezegt om hierdoor een glasvezelaansluiting te realiseren. De provider kan tegen een marktconforme vergoeding gebruik maken van de buizeninfrastructuur.

De voorbereidingen voor de aanleg starten binnenkort. In mei of juni neemt de gemeenteraad van Zutphen een besluit over de bijbehorende investering.

In eigen handen
Het is niet de eerste poging om snel internet in het buitengebied te krijgen. De afgelopen jaren werden de plannen vaak uitgesteld door bijvoorbeeld tegenvallende aansluitkosten.

De lange afstanden die overbrugd moeten worden vormen hiervoor de belangrijkste reden. Een aansluiting in het buitengebied kost zo drie keer meer dan een aansluiting in de bebouwde kom.

Door deze onzekere planning wil de gemeente het nu zelf in handen nemen door de buizen aan te leggen.
Wethouder Coby Pennings: “Onze inwoners en bedrijven in het gebied kunnen niet zonder een goede stabiele internetverbinding.”

Het college beschouwt de aanleg van een basaal buizenstelsel in het buitengebied van de gemeente om breedband-connectiviteit in dit gebied te realiseren als een publieke taak.