Nieuwe treinen, nieuwe bussen en geen 'Dames en heren'; Zutphens OV gewijzigd

10-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Vanaf zondag geldt de nieuwe dienstregeling in het openbaar vervoer. Voor Zutphen zijn er geen hele grote wijzigingen voor het treinverkeer, bij het busverkeer verandert er wel een aantal dingen.

Op het station moeten reizigers wel opletten dat ze niet meer haastig op zoek gaan naar de trein van vervoerder Keolis. Deze reist vanaf nu onder de naam Blauwnet.

De buslijnen zijn wel aangepast: zo rijdt Lijn 80 op werkdagen één keer per uur vanaf het station naar Vorden. De bus neemt de route via de Zuidwijken. De bus rijdt niet in het weekend en 's avonds. Wie rond die tijd naar het station moet kan Lijn 82, 83 en 84 nemen.
De halte 'Industrieweg' is per vandaag opgeheven.

Station
Een andere grote verandering komt van de NS. Zij hebben de wijze waarop mensen aangesproken worden verandert. De 'dames en heren...' is veranderd in 'beste reizigers...'.
Met de aanpassing wil de NS dat het aanspreken 'genderneutraal' is, zodat iedereen met elke genderidentiteit zich welkom voelt.
De verandering van de omroepberichtgeving gaat in fasen, want alle systemen moeten erop aangepast worden. Ook in de treinen zal het uiteindelijk veranderen.