Omwonenden blij met alternatieven Vispoortgrachtbrug

16-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - “Wij zijn trots, want hier hebben we ons maanden voor ingezet” aldus Edith Geleijn, woordvoerder van de buurt rondom de Vispoortgracht. Zij verzetten zich tegen een brug over de Vispoortgracht uit angst voor overlast. De gemeente opperde juist een dergelijke brug om parkeren voor de binnenstad makkelijker te maken. Tijdens de presentatie donderdagavond over de ‘Poort van Zuid’ zijn er twee serieuze alternatieven gepresenteerd voor het parkeerprobleem in de stad.

Het plan voor de luxe loopbrug over de Vispoortgracht wordt niet meer gezien als enige oplossing voor het parkeerprobleem in Zutphen. De omwonenden van de Vispoortgracht hebben zich samen met de SP verenigd en verzet tegen de komst van de brug.

De parkeergelegenheid op het ’s-Gravenhof gaat verdwijnen en er moeten nieuwe parkeerplaatsen komen. Dit zou volgens de wethouder bij de Houtwal kunnen, zodat toeristen dan 'mooi over het water naar de stad kunnen lopen'.

Lange tijd werd de komst van de loopbrug van de parkeerplaatsen op de Houtwal naar het centrum als enige oplossing voor het parkeerprobleem gebracht, maar sinds donderdagavond zijn er ook andere serieuze alternatieven gepresenteerd.

SP fractievoorzitter Mathijs ten Broeke: “Die brug is onnodig, kost een half miljoen euro en in historisch opzicht klopt deze ingang van de stad ook niet. We verwachten dat het gemeentebestuur naar haar inwoners luistert. De wethouder mag in haar handjes knijpen met zo’n betrokkenheid van de buurtbewoners. Ga dat nu niet tegenwerken".

De wethouder heeft gezegd de omwonenden te blijven betrekken bij de plannen. “Wij gaan er vanuit dat ze dit ook doet. Mocht dit anders zijn, dan laten wij weer van ons horen", aldus Geleijn.

De bewoners rondom de Vispoortgracht hadden eerder zelf wegwijsborden neergezet vanaf de Houtwal naar de Spittaalstraat en het ’s Gravenhof. Door deze route te markeren (ook met informatieborden over de Vispoortgracht) wilden zij een alternatief laten zien.